Budi dio naše mreže
Izbornik

Na nama nije da sudimo i osuđujemo, nego da oprostimo

Petrinja (IKA)

U predvečerje Dana sjećanja na žrtve Škabrnje i Vukovara, u ponedjeljak 18. studenoga, u Mošćenici, naselju u gradu Petrinji mještani su već tradicionalno položili lampione uzduž ulice Ante Starčevića, najprometnije ulice naselja koja povezuje Petrinju i Sisak.  

Događaj je organizirao Mjesni odbor Mošćenica, a molitvu ispred spomenika posvećenog svim poginulim Mošćeničanima predvodio je župnik župe Preobraženja Gospodnjeg Damir Ceković.

Bitno je istaknuti da je upravo Mošćenica ponijela teško breme tijekom Domovinskog rata. Za vrijeme rata kao „župnik na prvoj crti bojišnice” u Mošćenici bio je današnji sisački biskup Vlado Košić, a kapela u Mošćenici koja je posvećena Sv. Jakovu apostolu bila je srušena i kasnije obnovljena.

Na spomendan pada Grada heroja u župnoj dvorani na petrinjskoj Slatini misu za sve poginule i nestale u Vukovaru, Škabrnji, ali i cijeloj domovini predvodio je župnik Ceković uz koncelebraciju policijskog kapelana Ive Borića i posluživanje trajnog đakona Vjekoslava Uvalića. Misi je nazočio i gradonačelnik grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

U propovijedi vlč. Ceković naglasio je bitnost oprosta, jer na nama ljudima nije da sudimo i osuđujemo, nego da oprostimo. Krist nas sve zajedno uči da oprostimo bratu svome bez obzira koliko teško to bilo. Župljani ove župe mogu suosjećati s Vukovarcima jer je Grad Petrinja bio jedan od gradova koji je podnio najveće stradanje u Domovinskom ratu.

U čast svim stradalim Vukovarcima župljani su upalili svijeće uz župnu dvoranu, a u 18 sati i 11 minuta zazvonila su novopostavljena zvona na župnoj crkvi u čast stradalima.

Ključne riječi:
Petrinja Vukovar