Budi dio naše mreže
Izbornik

Na splitskom Kamenu završeno Treće biblijsko bdjenje

Split (IKA)

Splitska Župa sv. Mihovila arkanđela na Kamenu–Šinama treću je godinu zaredom organizirala biblijsko bdjenje, odnosno čitanje čitave Biblije naglas. U ovogodišnjoj akciji koja je trajala od 5. do 10. veljače sudjelovalo je oko 150 čitača.

Čitači su se izmjenjivali svakih pola sata, a bilo je prisutno i tridesetak osoba koje su se izmjenjivale na dežurstvima prateći čitanje Svetoga pisma i osiguravajući da sve prođe u najboljem redu.

Župljani svjedoče da se radi o iznimno važnoj inicijativi za njih, što potvrđuje i broj okupljenih vjernika na svečanom euharistijskom slavlju na spomendan Gospe Lurdske u bogoslužnom prostoru karmelskoga samostana na Vidovcu. Misu je predslavio župnik Župe sv. Mihovila arkanđela Branko Zebić, OCD. Na samom početku ovoga slavlja istaknuo je kako se radi o velikom događaju za župu budući da su u njemu sudjelovale sve župne zajednice: obiteljska zajednica koja je bila inicijator, Karmelski svjetovni red, karizmatska zajednica, Neokatekumenski put, Marijina legija, tri župna zbora, ministranti, malonogometna zajednica, redovničke zajednice s područja župe i brojni drugi župljani, ali i njihovi prijatelji iz susjednih župa.

O. Branko je u homiliji podsjetio da je taj događaj zasigurno jedan milosni pohod Božji župnoj zajednici i obiteljima svih onih koji su bili dionici slavlja čitanja Božje riječi na Karmelu. „Ono što je znakovito to je da smo ove godine na jedan simboličan način svoja imena upisali u Bibliju, knjigu života, sa željom da se naša imena nađu upisana u Knjigu Života. Vjerujem da će nas Gospodin pogledati“, istaknuo je župnik.

Podsjetio je na biblijsku zgodu u kojoj se učenici dolaze Isusu pohvaliti da i oni čine velika čudesa, a on im uzvraća da se ne raduju zbog toga nego neka ih mnogo više raduje što su im imena zapisana na nebesima koja su zapravo Božja knjiga. Propovjednik je još jednom podsjetio da se radi o velikom zajedničkom župnom slavlju i rekao da mu je iznimno drago što se ovaj događaj odvija na blagdan Gospe koju je na poseban način častio i bl. Alojzije Stepinac koji može biti svima primjer kako u teškim vremenima živjeti svetost.

Nadalje je prisutnima ukratko predstavio događaj u Lurdu gdje se Gospa predstavila kao Bezgrješno Začeće i ostavila izvor vode po kojem su mnogi čudesno ozdravili, a potom uveo u događaj podjele bolesničkog pomazanja te pojasnio tko može primiti sakrament.

Prije mise, na kojoj su pjevanje predvodili župni zborovi, obiteljska zajednica je predmolila krunicu, a zborovi su pjevali između desetica, a čitali su se i doživljaji župljana upisani u zajedničku knjigu dojmova.

Na kraju misnoga slavlja župnik se još jednom zahvalio svima, a posebno br. Anti Slaviću koji se ove godine posebno zauzeo za organizaciju čitavoga događaja te, ispričavši njegov životni put kako je nakon smrti supruge odlučio ući u Karmel, zamolio prisutne da ga uključe u svoje molitve. Nakon svečanog blagoslova prisutnih vjernika i njihovih osobnih Biblija, župljani su ostali u druženju uz prigodni domjenak.