Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Srdočima proslavljena svetkovina Uzvišenja sv. Križa

Rijeka (IKA)

Župa sv. Križa na Srdočima proslavila je 14. rujna svetkovinu Uzvišenja sv. Križa. Jutarnju misu predvodio je vlč. Ivan Marković koji i sam potječe iz ove župe, dok je svečano večernje euharistijsko slavlje uz koncelebraciju jedanaestorice svećenika predvodio mr. vlč. Mario Gerić, rektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II.

U propovijedi je ohrabrio vjernike, poručivši da gledajući u Isusa Krista na križu imaju nadu spasenja, nadu i vjeru u vječni život te da svu snagu crpe iz Boga, pozivajući vjernike na autentični život. Na dan župne svetkovine obilježen je i Dan hrvatskih mučenika prilikom kojeg su izložene relikvije mučenika bl. Miroslava Bulešića koje su čašćene na kraju misnoga slavlja.

Uoči blagdana održana je trodnevna priprava koju je predvodio župnik Kristijan Zeba. Na prvi dan trodnevnice 11. rujna molilo se za djecu predškolske dobi, vrtićku djecu te odgajatelje u vrtićima. Drugi dan 12. rujna bio je posvećen učenicima i učiteljima, a na misi su sudjelovali učenici zajedno sa svojim učiteljima iz „OŠ Srdoči“. Treći dan trodnevnice 13. rujna molilo se za zdravlje bolesnika. Kroz trodnevnicu vlč. Zeba je u propovijedima nastojao hrabriti vjernike u teškoćama i upoznati ljude s otajstvom „križa“. Pojasnio je da križ ne predstavlja ništa drugo doli sredstva „Njegove neizmjerne ljubavi“, odnosno da je Isus Krist preuzeo simbol križa koji je u ono vrijeme predstavljalo kaznu i smrt i pretvorio u nešto „preuzvišeno“, tj. simbol preuzvišene ljubavi kojom se samo Bog mogao tako poslužiti pretvarajući nešto smrtonosno i loše u neizmjerno dobro i ljubav, pobjedu.