Budi dio naše mreže
Izbornik

Na sv. Petra Ribarskog obnovljen blagoslov plovila u Ublima na Lastovu

Lastovo (IKA)

Župa sv. Kuzme i Damjana na najudaljenijem naseljenom otoku Dubrovačke biskupije proslavila je 1. kolovoza sv. Petra Ribarskog u naselju Ubli koje se i samo nekada zvalo po svecu San Pietro.

Misno slavlje u jutarnjim satima predvodio je don Robert Karačić, župnik Žrnova, Pupnata i Račišća. U homiliji govorio je o životu sv. Petra, kojemu je sam Bog dao poslanje. Bog je u svom planu spasenja odabrao sv. Petra kako bi nakon Kristova uskrsnuća u njegovo ime vodio Crkvu kao prvi među jednakima. Propovjednik je govorio i o sv. Petru kao onome koji je izrekao vjeroispovijest u Cezareji Filipovoj, ali i kao o onome koji je izdao Isusa u noći Velikog četvrtka.

„Unatoč svemu tome snaga sv. Petra bila je u tome što je dopustio da ga vodi Duh Sveti i da mijenja njegovo srce. Primjer nam je to i za nas da poput sv. Petra dopustimo Bogu da nas mijenja, na korist ponajprije zajednici, a onda i nama samima“, rekao je župnik Karačić.

Koncelebrirao je don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe Lastovo, a pjevao je zbor Petrovo uho.

U večernjim satima, nakon odlaska posljednjeg trajekta za Velu Luku, u trajektnoj luci Ubli održan je blagoslov brodova, barki i plovila, koji je postojao prije, ali se zbog povijesnih razloga desetljećima nije održavao. Blagoslov je predvodio mjesni župnik Prizmić, a na samom blagoslovu skupio se lijepi broj plovila unatoč jakom vjetru koji je zapuhao.

Kao uspomenu na ovaj obnovljeni blagoslov okupljenima su podijeljene svijeće s likom sv. Petra. Večer je nastavljena uz ribarsku večer koju je organizirao Park Prirode Lastovsko otočje u suorganizaciji sa Župom sv. Kuzme i Damjana, ali i ostalim udrugama i organizacijama otoka Lastova.