Budi dio naše mreže
Izbornik

Na večernjoj molitvi u dubrovačkoj katedrali istaknut primjer sv. Leopolda Mandića

Dubrovnik (IKA)

Krunica otajstva svjetla molila se na večernjoj molitvi u katedrali Gospe Velike u utorak 12. svibnja a umjesto Vjerovanja počelo se s riječima posljednjega dijela iz Ispovijesti vjere naroda Božjeg sv. Pavla VI. koji govori o vječnom životu. Molitvu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Nadovezujući svoje razmišljanje na jedan zaziv krunice u kojem se kaže da je Isus najljepši od svih ljudi, biskup Uzinić potaknuo je vjernike na promišljanje o tome u čemu je zapravo Isusova ljepota. Nije tu riječ o fizičkoj ljepoti, kazao je te dodao kako ne znamo kako je Isus fizički izgledao, vjerojatno je bio sličan sunarodnjacima svoga vremena, visokim oko 160 cm. Današnji pogled na fizičku ljepotu ne podrazumijeva tu visinu kao privlačnu. Prema Torinskom platnu, kojem možemo i ne moramo vjerovati, visina osobe čiji je trag ostavljen iznosi 180 cm. No, nije u tome Isusova ljepota.

O tome u čemu je njegova ljepota sam Isus progovara u evanđeljima koja se čitaju ovih dana. Tko vidi mene, vidi Oca; tko čuje mene, čuje Oca; ono što ja govorim, govorim ono što čujem od Otaca, parafrazirao je evanđeoske poruke. „Čovjek je stvoren na sliku Božji i ima svoju ljepotu u tome da je što sličniji originalu“, naglasio je biskup Uzinić. „Isus je, ne fizički, nego po onom što govori, po načinu na koji se ponaša, po sustavu vrijednosti, identičan Ocu. Svi smo mi više ili manje loše kopije originala. Isus je original i zato je lijep. Lijep je po onome što govori, što čini, što nam objavljuje.“

Biskup je to promišljanje povezao sa sv. Leopoldom Bogdanom Mandićem, o čijoj je ljepoti govorio sv. Pavao VI., čija se Ispovijest vjere svake večeri čita u katedrali. Sv. Leopold imao je svega 135 cm. Polazeći od te visine može se reći da nije bio lijep, ali je bio lijep „jer je bio kao Isus, Prijatelj ljudi i Božji prijatelj“, kazao je biskup. Svojom pojavom, svojim načinom ponašanja, onim što je činio s tom svojom rukom dok je dijelio odrješenje od grijeha objavljujući Boga i njegovo milosrđe, što je odražavao i pokazivao onu izvornu ljepotu, što se približio onoj slici po kojoj smo svi mi stvoreni, sve su to značajke koje ga čine lijepim. Biskup je zatim naveo ulomak govora pape Pavla VI. na beatifikaciji Leopolda Bogdana Mandića koji opisuje upravo tu neizrecivu i čudesnu ljepotu pojave skromnog redovnika, vedrog i poniznog, u zanosu unutarnjeg gledanja Boga, a opet tako prisutnog i uvijek na raspolaganju za konkretnog čovjeka. „Bliz Bogu i bliz čovjeku“, riječi su koje je tada papa, uz ostalo, izrekao.

„Dragi prijatelji, divne li poruke koju nam danas nudi sv. Leopold Bogdan Mandić. Poruke koja je s jedne strane privlačna, a s druge strane i zahtjevna te od nas traži da zagledani u ljepotu Isusa Krista, koju nam i on svjedoči, iz dana u dan, sve više, prepoznajemo lik Isusa Krista. Da svatko od nas upravo po toj ljepoti, koja će biti blizu liku po kojem smo stvoreni, bude odraz Božje slike za braću i sestre oko nas. To se može samo ako smo u duhu i molitvi sve više povezani s Bogom, ali i ako, dok to činimo, nismo daleki od konkretnog čovjeka i njegovih potreba, kojemu smo pozvani Boga navijestiti i posvjedočiti“, poručio je biskup.

Dubrovački biskup također je predmolio Molitvu sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću koja počinje riječima „Mali, sveti Leopolde“, a koju je napisao kardinal Angelo Comastri. Podsjetivši kratko na životni put sv. Leopolda kojeg je nedavno Talijanska biskupska konferencija proglasila zaštitnikom onih koji boluju od tumora, jer je i sam dvije godine pred kraj ovozemnog života bio onkološki bolesnik, na večernjoj molitvi molilo se posebno za one koji boluju od raznih oblika tumora. Uz molitvu Zdravo Kraljice, molitvu Gospi od Porata i molitvu za sinodu Dubrovačke biskupije izmoljena je te večeri i molitva sv. Antunu Padovanskom na deveti utorak posvećen tome svecu.

Liturgijsko pjevanje predvodila je voditeljica Mješovitoga katedralnog zbora Maja Marušić, s biskupom su predmolili dubrovački bogoslovi, a u katedrali je molilo nekoliko vjernika dok su ostali pratili molitvu u online prijenosu.