Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalni misijski ured pripremio materijale za Dan Papinskog misijskog djela svetoga djetinjstva

Zagreb (IKA)

Nacionalni misijski ured pripremio je prigodne materijale za Dan Papinskog misijskog djela svetoga djetinjstva koji će biti proslavljen 6. siječnja 2024., na svetkovinu Bogojavljenja.

Iz središnjice Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj poručuju da bi sretno i sveto djetinjstvo bilo bezbrižno djetinjstvo, ispunjeno igrom, prijateljstvima i usvajanjem novih spoznaja. Djetinjstvo u kojem različitosti obogaćuju i spajaju, a ne razdvajaju i dijele na „nas“ i „njih“. Djetinjstvo u kojem se raste obavijen ljubavlju bližnjih, koja podsjeća na ljubav zajedničkoga nam Boga Oca. Djetinjstvo provedeno u sigurnosti obitelji, u kojoj se uči kako primati i davati ljubav, u kojoj se uči dijeliti s onima koji nemaju.

Djelo svetoga djetinjstva je u svibnju 1843. u Francuskoj osnovao biskup Nancya Charles de Forbin-Janson. Danas je organizirano u više od 150 zemalja. Djeluje kao dječji kršćanski pokret za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima uz geslo „Djeca pomažu djeci“. Podupire brojne projekte namijenjene za pomoć djeci u različitim misijskim zemljama poput izgradnje škola, sirotišta i bolnica, pomaganje različitih dječjih duhovnih projekata po župama, dječjih pokreta i udruženja.

Od osnutka Djela svetoga djetinjstva do danas milijuni djece i mladih prepoznali su svoj kršćanski poziv kao misijski te su svojim molitvama i malim novčanim darovima promijenili živote svojih vršnjaka i priveli ih u veliku obitelj Katoličke Crkve, u kojoj se svi nalaze na istom putu svetosti.

Zasigurno najpoznatija pripadnica Djela bila je sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, koja je postala njegovom članicom u sedmoj godini života. Ono ju je oblikovalo tako da je cijeli svoj život, i kao djevojčica, a kasnije i kao redovnica karmelićanka, posvetila molitvi za spašavanje duša i želji da svaki čovjek na svijetu upozna Božju ljubav, zbog čega je kasnije i proglašena zaštitnicom misija.

Kako u vrijeme sv. Male Terezije tako i tijekom svih ovih godina radom Djela nastojalo se i nastoji se formirati dječju svijest i odgajati djecu da u svojim obiteljima i svojem okružju budu osjetljiva za one koji su u potrebi, kao i da imaju otvorene oči srca za svu djecu svijeta, gdje god se ona nalazila. To se čini tako da im se naglašava da svaka molitva koju izgovore dolazi do Božjeg Srca, da svako dobro djelo donosi plod, da svaka plemenita i lijepa gesta čini svijet boljim mjestom za život.

Ovogodišnji materijali koji su pripremljeni za proslavu Dana svetog djetinjstva (6. siječnja) stavljaju naglasak na svetost života, odnosno na svetost odrastanja i obitelji. Stoga se u brošuri mogu pronaći tekstovi koji će pomoći boljem upoznavanju lika sv. Male Terezije i njezinih roditelja sv. Ljudevita Martina i Marije Azelije rođ. Guerin, koji su prvi bračni par u povijesti Crkve koji je istodobno kanoniziran. Osim poticaja crpljenih iz njihova života, u brošuri su ponuđeni molitveni prilozi za pripravu za Božić, kao i kreativne radionice, recepti i igrokazi kojima obitelji ili skupine djece mogu razveseliti svoje ukućane ili župljane. Ponuđen je i igrokaz kao pomoć u osmišljavanju poznatih pjevača Betlehemske zvijezde, koji svojim pohodima donose radosnu vijest Božića svima u susjedstvu.

Materijali se mogu preuzeti na mrežnim stranicama Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

„Iskoristimo ovo blagdansko vrijeme i učimo od djece kako biti velikodušni, radosniji i neopterećeniji i kako pružiti ruku onomu tko je u potrebi. Nastojimo mi odrasli iz dana u dan rasti u pouzdanju i dostojanstvu djece Božje te ozbiljno shvatiti i prihvatiti odgovornost da omogućimo svakomu djetetu u bilo kojem kutku svijeta da osjeti da je ljubljeno Božje dijete i da već s prvim danima svojeg djetinjstva i prvim koracima sigurno i ustrajno korača u svetosti! Biti kao djeca stoga je poziv svima nama da stavimo svoje pouzdanje u Boga te da odvratimo svoj pogled s materijalnoga i usmjerimo ga na bližnje“, pozivaju iz PMD-a.

Novčana donacija za djecu u misijskim zemljama može se uplatiti na: IBAN: HR6323600001101542876, Svrha: Djelo svetog djetinjstva, SWIFT: ZABAHR2X.

Više o Papinskim misijskim djelima može se saznati na stranici www.misije.hr, a aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda mogu se pratiti na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Dodatne informacije mogu se dobiti u Nacionalnom misijskom uredu u Zagrebu: Ksaverska cesta 12 A, 01/5635-055; missio.croatia@misije.hr.