Budi dio naše mreže
Izbornik

Nacionalni studijski dani za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom

Topusko (IKA)

Nacionalni studijski dani (NSD) za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom održat će se od 17. do 19. ožujka u Lječilištu Topusko (Trg bana J. Jelačića 16, Topusko) u organizaciji Vijeća HBK za život i obitelj i Vijeća HBK za laike s pripadajućim uredima te Sisačke biskupije kao biskupije domaćina, najavio je Tiskovni ured HBK.

Na NSD-u okupit će se predstavnici svih hrvatskih nad/biskupija te predstavnici udruga, zajednica i zaklada uključenih u pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Sudionici će u sklopu programa čuti predavanja istaknutih stručnjaka te sudjelovati u raspravama i radionicama kao i molitveno-duhovnim sadržajima. Među sudionicima bit će i osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju te članovi njihovih obitelji kako se o njima ne bi razgovaralo bez njih. Uz to, njihovom nazočnošću želi se pokazati kako su i oni pozvani biti aktivni dionici društvenih i crkvenih zajednica. To će se dodatno istaknuti njihovim svjedočanstvima te predstavljanjem njihovih talenata i sposobnosti u okviru pjesničkog, glazbenog i likovnog stvaralaštva.

Studijski dani u Topuskom početak su trogodišnjeg pastoralnog ciklusa (2023. – 2025.) naslovljenog „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ koji će se provoditi u suradnji dvaju spomenutih vijeća HBK-a, budući da u sklopu Vijeća za laike djeluje Pododbor za osobe s invaliditetom. Glavni ciljevi ciklusa su senzibiliziranje ponajprije vjerničke javnosti o položaju osoba s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u Crkvi i društvu te sustavniji razvoj pastoralne skrbi o njima počevši od župnih zajednica.

Na svečanom otvaranju NSD-a u petak 17. ožujka od 16.30 sati u dvorani Petrova Gora predviđeno je sudjelovanje trojice biskupa: riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj; dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, predsjednika Vijeća HBK za laike te domaćina skupa sisačkog biskupa Vlade Košića. Očekuje se i dolazak predstavnika državnih institucija nadležnih za osobe s invaliditetom.