Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Auza o neraskidivoj vezi judaizma i kršćanstva

New York (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Bernardito Auza govorio je na Sveučilištu Fordham u New Yorku o 25 godina diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Izraela, istaknuvši da su među zajedničkim izazovima danas borba protiv antisemitizma i netrpeljivosti prema kršćanima.

Zajedničko zalaganje u zaštiti dostojanstva i života svakog ljudskog bića, promicanju temeljnog prava na slobodu vjeroispovijesti i savjesti, te odbacivanje svih oblika vjerske nesnošljivosti, ključne su sastavnice Temeljnog sporazuma iz 1993. godine između Svete Stolice i Izraela, na koje je u izlaganju podsjetio nadbiskup Auza. Podsjetio je da su 15. lipnja 1994. godine otvorene dvije diplomatske misije, apostolska nuncijatura u Izraelu i izraelsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.

Osvrnuo se i na sporazum potpisan 10. studenoga 1997. godine, kojim je priznat pravni status Katoličke Crkve i njezinih institucija u Izraelu, a koji bi uskoro trebao biti u potpunosti proveden. Državi Izrael priznao je da se zauzima kako bi Katolička Crkva slobodno mogla obavljati svoju misiju i tako dala svoj doprinos izraelskom društvu kroz župe, zdravstvene ustanove, centre za socijalnu pomoć te ponajviše kroz izgradnju, održavanje i upravljanje školama i obrazovnim institutima na svim razinama, gdje se polaznike odgaja u skladu s vrijednostima dijaloga, poštovanja, mira i pravde.

Apostolski nuncij izrazio je zahvalnost Izraelu za predanost u očuvanju „statusa quo“ kršćanskih svetih mjesta, kao i za poštovanje i zaštitu katoličkih crkvi, samostana i groblja, te za potporu hodočašćima.

Uistinu poseban karakter odnosa između Svete Stolice i Države Izrael proizlazi iz neraskidivih veza između judaizma i kršćanstva te jedinstvenog karaktera zemlje koja je sveta Židovima, kršćanima i muslimanima, kazao je nadbiskup, prenosi Vatican News. Njeno je srce Jeruzalem, kamo dolaze vjernici triju velikih monoteističkih religija iz cijeloga svijeta. Jedinstveni je to status Jeruzalema koji nije samo mjesto pomirenja i susreta između religija i naroda nego i simbol uzajamnoga poštovanja te mirnoga i skladnoga suživota diljem svijeta.

Stalni promatrač pri UN-u istaknuo je da je Sveta Stolica prošlih godina naporno radila, u suradnji s Državom Izrael, u zalaganju protiv antisemitizma te, slijedeći nauk pape Franje, obnavlja predanost suočena s novim oblicima toga zla. Istodobno je zahvalna na pomoći kršćanima da prepoznaju i usprotive se sve većem nasilju i netrpeljivosti prema njima. Napadi na Židove i kršćane sve više dolaze iz istih netolerantnih izvora, upozorio je nadbiskup Auza i zaključio: Ta nas poveznica potiče da nastavimo surađivati na učvršćivanju zajedničkog puta.

Ključne riječi:
Auza judaizam