Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Auza: Zaštititi starije i promicati međugeneracijsku solidarnost

New York (IKA)

U New Yorku se od 15. do 18. travnja održava 10. sjednica radne skupine Ujedinjenih naroda o starenju, s ciljem jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava starijih osoba u svijetu, na kojoj sudjeluje i nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u.

U govoru na početku sjednice istaknuo je da se starije osobe često smatra teretom vlastima i društvu jer više nisu produktivne. Dodao je da je tema starijih osoba posebno draga papi Franji koji je više puta upozorio da smo isključivanje naših starih učinili nečim normalnim. Umjesto toga, potrebno je preokrenuti smjer prema promicanju njihovih prava i prepoznavanju njihova trenutačnog doprinosa. Nadbiskup je pritom podsjetio da su starije osobe posebno pogođene teretom siromaštva, bolesti, invaliditeta, društvene izolacije, nasilja, napuštanja, zlostavljanja i nemogućnosti zadovoljavanja osnovnih potreba poput adekvatne prehrane i stanovanja te kvalitetne zdravstvene zaštite, prenosi Vatican News.

Stalni promatrač Svete Stolice upozorio je također da su starijim osobama, zbog vizije društva u kojem glavnu ulogu ima učinkovitost, prečesto uskraćeni socijalna skrb i zdravstveno osiguranje te se, zato što ih se smatra neučinkovitim i nekorisnim članovima društva, nalaze na dnu ljestvice političkih prioriteta. Manjkava skrb tragično se očituje tamo gdje su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo uzrok smrti bolesnih i ranjivih starih osoba, kazao je nadbiskup Auza i ponovio da Sveta Stolica odlučno osuđuje te postupke i zahtijeva da se starije osobe od njih zaštiti.

Vatikanski predstavnik predložio je da se međunarodna zajednica, umjesto izrade neke nove konvencije posvećene starijim osobama, zauzme kako bi se prava koja već postoje na međunarodnoj razini promicala i primjenjivala u potpunosti u svim životnim razdobljima. Na kraju je nadbiskup Auza podsjetio na riječi pape Franje, izrečene prošle godine na svetkovinu Svijećnice: „Ako su mladi pozvani otvoriti nova vrata, starije osobe imaju ključeve”, ukazavši time na veliku važnost promicanja solidarnosti među generacijama koje bi životnim putevima trebale koračati zajedno.

Ključne riječi:
Auza New York prava starijih osoba