Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Krist je rođen za spasenje svakog čovjeka bez obzira na različitosti

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Koncelebrirali su katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Marko Ćubelić i don Ante Mateljan. Oltarski stol posluživao je đakon don Nikola Šakić.

Nakon evanđeoskog čitanja, po drevnom crkvenom običaju splitske katedrale na svetkovinu Bogojavljenja, otpjevan je svečani navještaj svetkovanja Vazma i tijeka liturgijske godine.

Osvrćući se u homiliji na putovanje Sveta tri kralja, mons. Barišić je istaknuo kako je njihov život bio isprepleten s dvije dimenzije jer su kao znanstvenici razmišljali o stvorenom svijetu te su istodobno u svom srcu tražili odgovor na duhovnu dimenziju čovjekove stvarnosti. „Tražeći istinu mudraci su nadišli sve poteškoće te su došli u Jeruzalem. Svojim su pitanjem uznemirili Heroda koji se plaši budućnosti i novosti života. Nije mudracima bilo lako, ali su u potrazi za istinom pronašli snagu za nadvladavanje svih poteškoća s kojima su se susreli na dugom putu. S druge strane, pismoznanci i farizeji su poznavali proroke i pisma, ali su ostali na razini informacije koja nije spremna napustiti udobnost vlastitog života“, ustvrdio je, dodavši kako kršćanima Radosna vijest ne smije ostati na razini informacije. „Teško se je ponekad nositi s mentalitetom svijeta oko nas te prihvatiti novost Božje objave. No, trebamo poput mudraca otvoriti svoje srce Radosnoj vijesti kako bi nadvladali mentalitet zatvorenosti, oholosti i sebičnosti. To će nas dovesti do osobnog susreta s betlehemskim Djetetom“, nastavio je.

Govoreći o darovima mudraca, nadbiskup je kazao kako „nam oni pokazuju tko je Isus za Sveta tri kralja“. „Oni mu daruju sve najvrjednije što imaju jer su svjesni da je pronalazak Boga najveće bogatstvo u životu čovjeka“, rekao je.

Pojasnio je i kako ova svetkovina u središte stavlja univerzalnost spasenja i cjelovitost ljudskog života, naglasivši: „Tri kralja su različitih boja i nacija, ali je Krist rođen za spasenje svakog čovjeka bez obzira na različitosti. S druge strane, umjetnici su u nekim crkvama prikazali mudrace u različitim fazama ljudskog života: djetinjstvo, mladost i starost. To nam govori kako poruka Kristova spasenja čovjeka prati kroz sve faze ljudskog života“.

Na kraju misnog slavlja, koje je animirao katedralni zbor pod ravnanjem mo don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića, mons. Barišić je zaželio radostan i blagoslovljen Božić svim kršćanima koji ga slave po julijanskome kalendaru.