Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio dvoje djece u župnoj crkvi u Košutama

Košute (IKA )

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je u nedjelju, 4. studenoga u crkvi Presvetog Srca Isusova u Košutama kod Trilja predvodio euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je krstio dvoje djece: Miu, peto dijete u obitelji Alena i Antonije Milan, te Karlu, treće dijete u obitelji Ante i Dine Bakić.

U propovijedi nadbiskup je istaknuo da su djeca znak budućnosti, „no danas vidimo kako nas je sve manje, nestajemo“. „Je li to zbog straha od budućnosti, zbog sebičnosti, naglašenog individualizma, ili možda iz drugih razloga, no svakako za pronaći odgovore na ta pitanja potrebno je analizirati mentalitet ovoga vremena. Nije samo ekonomsko pitanje i problem egzistencije uzrok tim strahovima. Ima puno više elemenata koje treba osvijetliti. Ono što sigurno znamo je to da ako nema djece nema budućnosti i mi nestajemo“, rekao je nadbiskup. „Za demografsku obnovu nije dovoljno dvoje, nego troje, četvoro i više djece kako bi se obnovila demografska slika naše domovine. Puno je neudatih, neoženjenih, sve više je neplodnih parova i ukoliko se ne ulaže svjesno u obnovu demografske slike čini se da nećemo izaći iz ove krize. Ovo je naša lijepa domovina u kojoj smo se mi zadržali, no sada se rijedimo, nestajemo i kako se sada čini poslije nas bit će ovdje na našim prostorima velika gužva od onih koji će se rado htjeti ovdje zaustaviti“, kazao je nadbiskup.

Splitsko-makarska nadbiskupija već dugi niz godina nastoji na svoj način pomoći roditeljima i honorirati rođenje četvrtog i daljnjeg djeteta i godišnje za ovu nakanu izdvoji skoro 400.000 kn. „Tko ulaže ljubav, pažnju i materijalno nego otac, majka i ako u ovome ostanu sami to je nepravedno. Treba vrednovati obitelj, jer to nisu samo članovi obitelji nego budući nositelji društva. Bez tih ulaganja u osobu nema budućnosti. Potrebno je dakako i drugih ulaganja, investicija, ali nadasve potreban je čovjek, osoba i najisplativija investicija je ona uložena u čovjeka“, poručio je nadbiskup Barišić.

Župnik don Franko Prnjak zahvalio je nadbiskupu što je svojom nazočnošću posvjedočio koliko se Crkva raduje životu, a obiteljima je čestitao na otvorenosti životu posebno u vremenima kriznim za zdravu kršćansku obitelj. Na kraju misnog slavlja mons. Barišić je čestitao roditeljima, kumovima, braći i sestrama, bakama i djedovima, rodbini i prijateljima krštenika, ali i čitavoj župnoj zajednici. Obiteljima Milan i Bakić koje su krstile peto i treće dijete u obitelji udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima kod rođenja djece.