Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić krstio petero djece na splitskim Mejašima

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je, u nedjelju 27. veljače, u župnoj crkvi Svetoga Spasa na splitskim Mejašima, misno slavlje tijekom kojega je krstio petero djece: Ivu - četvrto dijete u obitelji Ante i Sanje Penga, Ivana Pavla - četvrto dijete u obitelji Pere i Kristine Pribisalić, Laru - treće dijete u obitelji Igora i Mie Maglov, Kristijana - treće dijete u obitelji Tomislava i Irene Ivić te Saru - prvo dijete u obitelji Nikole i Ružice Jerković.

U koncelebraciji su bili župnik don Hrvoje Dragun, župni pomoćnici don Josip Ulić i don Jure Bjeliš, potom salezijanac don Mate Kujundžić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a pjevanje je predvodio župni dječji zbor.

U homiliji nadbiskup Barišić govorio je o Božjoj riječi, o slušanju i naviještanju Božje riječi na koje je pozvan svaki krštenik/ica. U tom je svjetlu kazao da čitanje Božje riječi pomaže vidjeti gdje smo i kakvi smo u odnosu prema sebi, bližnjima i prema Bogu. Božja riječ pomaže nam dobro vidjeti kako bismo mogli ispravno hoditi a onda i pravim putem druge voditi. Kada slijepac vodi slijepca, a ne zna kuda idu, nema smisla ni cilja, opasnost je da završi u provaliji, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Podsjetivši na Isusove riječi: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?“ upozorio je na pošast ogovaranja i klevetanja drugih, a iskrivljen pogled na sebe. „Vidimo mane, ogovaramo, blatimo, nismo sposobni vidjeti pozitivno i dobro. Puno ljudi strada u našoj sredini od našega vida i našega srca. Prigovarat ćemo drugima za njihove sitnice, a kod sebe ne vidimo veće pogreške. Psiholozi kažu da upravo ono što kritiziramo kod drugih prisutno je kod nas samo ne želimo priznati i mnogi će stradati. Da bismo mogli ispravno vidjeti druge potrebno je pročistiti sebe. Dobar čovjek iz svoga srca iznosi dobro, a zao zlo. Iz obilja srca usta govore“, kazao je nadbiskup Barišić.

Podsjetio je na veliku odgovornost i ulogu roditeljstva, svjedočenja vjere životom te je u tom svjetlu upozorio na opasnost licemjerstva. „Licemjer je onaj koji loše interpretira svoju ulogu. Opasnost je da na svoj način svi budemo zaraženi tim virusom licemjerja i da drugima držimo lekcije. Zato je važno što ćete vi svjedočiti svojoj djeci“.

Mons. Barišić je na kraju govorio o važnosti otvorenosti životu te se osvrnuo i na nedavni popis stanovništva koji pokazuje da je u Hrvatskoj skoro 400.000 stanovnika manje u odnosu na prije deset godina. „Bez čovjeka nema života, nema budućnosti. Važno je da vaša djeca u svojim ulogama i poslanjima budu autentična, da novi naraštaji budu bolji od nas“. Slikovito je kazao da u obitelji sa samo jednim djetetom možemo govoriti o diktatoru, gdje je dvoje tu je oporba, a gdje je troje braće i sestara tu je zajedništvo, tu se dijalogizira i uspostavlja konsenzus. Poželio je roditeljima da im Gospodin pomogne u ulozi odgojitelja i učitelja kako bi njihova djeca donijela dobre plodove svojoj obitelji, ali i Crkvi i domovini. Potaknuo ih je na češće čitanje Riječi Božje i na svakodnevnu molitvu u nadolazećem korizmenom hodu.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Hrvoje Dragun zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obiteljima na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obiteljima Penga i Pribisalić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. Roditeljima i kumovima krštenika darovao je krunicu.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2021. godine kršteno je 205 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 116 krštenja četvrtog djeteta, 42 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 8 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 2 krštenja devetog djeteta, 1 krštenje jedanaestog djeteta, 1 krštenje dvanaestog djeteta te 10 krštenja blizanaca od kojih: 8 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2021. godini na taj način darovano je obiteljima 466 500 kn. Darovanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.