Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić podijelio sakramente euharistije i potvrde djeci s posebnim potrebama

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić podijelio je za vrijeme mise u subotu, 25. svibnja, u crkvi Sv. Križa u Velom Varošu u Splitu, sakramente euharistije i potvrde djeci i mladima s posebnim potrebama. Na misi su sudjelovali njihovi roditelji, kumovi, rodbina, prijatelji i djelatnici splitske podružnice Centra za autizam.

Centar za autizam već niz godina organizira primanje svetih sakramenata za svoje korisnike. Ovogodišnjih sedam krizmanika i šest prvopričesnika tijekom cijele godine pripremala je vjeroučiteljica Slavenka Barada. Naglasila je da su ova djeca blagoslov za njihove roditelje i sve koji s njima rade.

U uvodnom dijelu homilije, mons Barišić je istaknuo kako svi ljudi imaju posebne potrebe, a najveća od njih je ljubav. „Pred ljubavi Gospodnjom svi smo mi s posebnim potrebama, a sve naše duhovne i tjelesne potrebe prepoznaje Bog koji je ljubav. Svi smo od Boga ljubljeni i pozvani smo na tu ljubav odgovoriti ljubavlju prema Bogu i bližnjima“. Naglasio je kako su djeca s posebnim potrebama blagoslov za svoje obitelji, ali i za cijelo društvo. „Djeca s posebnim potrebama usmjeravaju naš život u boljem smjeru. Vraćaju nas nama samima i izvoru potpune ljubavi, Kristu Gospodinu“. Obraćajući se roditeljima rekao je da oni najbolje znaju što je ljubav i milosrđe, jer to svakodnevno svjedoče svojoj djeci i svim bližnjima, te da se zbog toga najviše razumiju s Kristom koji je izvor te ljubavi i milosrđa, ali i njihove snage. Zaključujući, zaželio je roditeljima, kumovima i svim djelatnicima Centra za autizam, da im Krist i dalje bude putokaz u služenju djeci s posebnim potrebama te im je zahvalio za kršćansko svjedočanstvo koje nam svima daruju.

Na kraju mise župnik don Mihael Jelavić zahvalio je nadbiskupu Barišiću na dolasku i vjeroučiteljici Slavenki na požrtvovnom radu s djecom te istaknuo kako mu je osobito drago što se već cijeli niz godina potvrda i prva pričest za djecu s posebnim potrebama slave u župi Sv. Križa u Varošu.

Riječi zahvale nadbiskupu i župniku uputili su roditelji i krizmanici, a zahvale je uputila i ravnateljica splitskog Centra za autizam Anja Jelaska. Nakon euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić zadržao se u razgovoru i druženju s obiteljima u župnoj dvorani.