Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić podijelio sakramente kršćanske inicijacije odraslima

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu 27. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu euharistijsko slavlje i podijelio sakramente kršćanske inicijacije tj. krštenje, potvrdu i euharistiju tridesetero odraslih vjernika, od kojih je dvadeset i jedan vjernik primio samo sakrament potvrde.

Pozdravivši sve nazočne, župnik fra Ante Udovičić naglasio je da su se katekumeni više mjeseci pripremali za dan kada će primiti sakramente kršćanske inicijacije krštenje, prvu pričest i potvrdu s kojima ulaze u potpuno zajedništvo s Katoličkom Crkvom, zaručnicom Kristovom, a time postaju udovi jednoga otajstvenog Tijela kojemu je glava Krist.

Nadbiskup Barišić u uvodu je istaknuo kako je ovaj veliki događaj zajednička radost za cijelu Crkvu te je zahvalio svima koji su krizmanike pratili na njihovu putu vjere: kumovima, roditeljima i prijateljima, osobito Gospodinu Isusu Kristu koji ih je sustigao na njihovu životnom putu kako bi ga korigirao i nastavio hoditi s njima.

U propovijedi nadbiskup Barišić govorio je o radosti i miru koje Uskrsli donosi u život svih nas. „Potreban nam je izvanjski mir u buci ovog svijeta, ali još više unutarnji mir – mir savjesti. Stoga nije čudno da nakon uskrsnuća Krist svojima prvo želi mir. To želi i nama, da budemo svjedoci njegova mira među braćom i sestrama te produžetak njegove ljubavi u ovome svijetu. Ulaskom u zajedništvo s Njim pozvani smo na to, bez obzira koliko ograničeni i grešni bili“, naglasio je i dodao da se to, po Božjoj milosti, može ostvariti osluškujući i upoznajući njegovu Riječ te praštajući jedni drugima.

Nadbiskup je zaželio da svi možemo poput Tome reći „Gospodin moj i Bog moj“, ali, pojasnio je da je Toma to uspio uzvjerovati i izgovoriti tek kada je odustao od provjere i oslonio svoju vjeru na povjerenje. „Doista, ljubav i vjera ne temelje se na provjeri već žive na povjerenju. Ako živimo kršćanski, osjetit ćemo poteškoće, rane i križeve, no imati ćemo i života u izobilju“, zaključio je.

Nakon propovijedi nadbiskup je podijelio sakramente kršćanske inicijacije. Na kraju misnoga slavlja riječ zahvale nadbiskupu i čestitke slavljenicima i kumovima uputio je župnik fra Ante, pozvavši katekumene na molitvene susrete koji će se nastaviti za njih održavati u crkvi Gospe od Zdravlja.

Ključne riječi:
barišić katekumeni sakramenti