Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio božićno slavlje u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je 25. prosinca božićnu misu u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

„Vječna Božja Riječ – Logos – se utjelovila. Posta ono što ljubi. Bog čovjekom posta. Nebeski Otac progovara nam u Sinu ljudskim jezikom u znaku novorođenčeta, u malom, nemoćnom Djetetu koje leži povijeno u jaslama. Bog se toliko ponizio i blizak postao, sišao je u našu povijest, u naš život, ušao u našu kožu, nama u svemu jednak osim u grijehu. Božja nas ljubav oslobađa od straha i poziva da joj se približimo i otvorimo u svojoj ljubavi”, kazao je nadbiskup u homiliji.

Nadalje je govorio o „takozvanom transhumanizmu tj. biti nad-čovjek, biti vječan“ naglasivši da se ono ostvaruje u Isusu Kristu. „Čovjek je veći od čovjeka, daleko nadilazi ovih 90 – 100 godina zemaljskoga života. Ta želja ne ostvaruje se današnjim i budućim tehničkim mogućnostima, niti putem moći i samoproglašenja božanstvom, što je pokušao car Dioklecijan i toliki drugi u povijesti. Ovu mogućnost daruje nam svemoguća Božja ljubav u otajstvu Božića. Biti nad-čovjek, potpuno ostvarenje čovještva, darovano nam je i konačno ostvareno u Sinu: ‘Mjeri uzrasta punine Kristove’ (Ef 4, 13), u kristolikosti nas njegove braće i sestara. Zato, Sin Božji radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s nebesa, čovjekom posta da bi nas uzvisio – pobožanstvenio. Bez njega, bez ovoga konačnog Božjeg govora u betlehemskom Djetetu, sve vrijedne tehničke mogućnosti našega futura, bez adventske Božićne budućnosti, ostale bi zatvorene u prošlosti“.

Nadbiskup je pozvao vjernike da zahvalno, iskreno i skrušeno pođu ususret konačnom govoru – utjelovljenoj Riječi Božjoj – Spasitelju svijeta i čovjeka, Kristu Gospodinu. „Približimo se betlehemskom Djetetu koje dolazi svojima! Povedimo ga u naše domove, obitelji i društvo da nam Božić, Emanuel – Bog s nama, pomogne izaći iz okolnosti koronavirusa i još dugotrajnijeg virusa u našem narodu i društvu – virusa ‘bijele kuge’! Betlehemskom Djetetu koje želi graditi svoj životni prostor među nama, Njemu otvorimo srca i svoje životne prostore da svojom ljubavlju opremi i naše prostore doma i Domovine. Neka Krist Gospodin uđe u naš život, da sve naše, nerijetko oskudne i uske prostore srca i doma, proširi i obogati svojom toplinom i radošću što imamo jedni druge. Osobe su bogatstvo, a stvari su samo sredstvo“.

Naglasio je, također, da s Isusom možemo graditi „šire i životvornije putove dijaloga, spremnost slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra. Božić – sebedarna Božja ljubav – neka nas preporađa u darovanosti vremena, posvećenoj pažnji, otvorenosti slušanja, istinoljubivosti govora. Neka Emanuel – Bog s nama – unese u naše odnose spremnost prihvaćanja, potrebu uvažavanja, mogućnost suradnje, hrabrost pomirenja, poniznost oprosta, sinodalnost hoda… Dopustimo Božiću da kreira naše odnose svojom ljubavlju, da u obitelji ne samo imitiramo betlehemsku špilju – jaslice i slamu, nego prije svega nasljedujemo i utjelovljujemo duh Božića i stil Betlehema“.

Nadbiskup Barišić je istaknuo da Betlehemsko Dijete svojim rođenjem u siromaštvu štale i u poniženju periferije, svjedoči „ljubav i solidarnost sa svima malenima, slabima, siromašnima, osamljenima, odbačenima, sa svih današnjih periferija i ruba društva. Doista, događaj Božića nije blagdan, niti dan mira, ljubavi, ni obitelji. Božić je Božić! Čudesan i nezamjenjiv, konačni Božji govor nama ljudima u Sinu“.

Na kraju homilije pozvao je sve na zahvalnu molitvu Ocu nebeskom za čudesni dar ljubavi u Sinu – našemu Spasitelju. „Daj nam postojanu vjeru, pouzdanu nadu, djelatnu ljubav, kako bismo mogli betlehemsko Dijete bolje razumjeti, spremnije prihvatiti, iskrenije ljubiti. Neka nas Krist Gospodin uvodi u konačno dostojanstvo sinovstva, do pobožanstvenjenja – uzrasta mjere punine Kristove. Oče naš konačno ovog Božića, ja tvoj sin, tvoja kći, naša obitelj iskreno te molimo, pomozi nam biti Božićni svjedoci Emanuela – Boga s nama!“, poručio je nadbiskup čestitajući svima Božić i udijelivši božićni blagoslov.

Riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik don Ante Mateljan. Misno je slavlje animirao je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića a pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice mo. Šime Marovića.