Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio misu povodom zaštitnika metkovske Župe sv. Nikole

Metković (IKA)

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je 6. prosinca središnje misno slavlje na svetkovinu zaštitnika metkovske Župe sv. Nikole biskupa.

Uz neretvanskog dekana i župnika don Davora Bilandžića u koncelebraciji su bili brojni svećenici neretvanskih župa.  Relikvije sv. Nikole, u ophodu oko crkve, nosio je župni vikar don Igor Goleš.

Nadbiskup Barišić, pozdravljajući sve nazočne, prenio je i pozdrave  splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića, koji nije mogao, kako je bilo najavljeno, predslaviti to slavlje.

U  uvodu homilije osvrnuo se na tjelesne i duhovne bolesti. Dok ima deformacija na tjelesnoj razini, postoji deformacija i na duhovnoj razini, kazao je. „Svi smo mi pomalo egoisti, savijeni, a biti zgrbljen duhovno  znači da je čovjek savijen sam nad sobom, ne vidi druge! Ima i slijepih, ali na žalost sljepoća nas duhovna sve prati – ne vidimo dobro drugoga, vidimo samo ono što nam odgovara, ne vidimo svjetlo i istinu – ona nam je u tami, naglasio je. U širem smislu – opasnije bolesni jesu oni koji ne mogu razgovarati – ne uspijevaju razgovarati jedni s drugima, nego su u svađi. Doista, Gospodin nas treba liječiti tjelesno i duhovno! Na svoj način stvorili smo svoje idole, zarobljeni smo, sputani i potreban nam je liječnik, Spasitelj. Hraneći nas duhovno, liječeći dušu i srce, cjelovito liječi i drugo: i sljepoću i hromost i glad“, naglasio je nadbiskup.

„Nevjerojatno je, koliko je sveti Nikola za života želio postati kristolik, sličan Kristu. Bio je sredstvo Božje providnosti. Nevjerojatno je, koliko smo i mi pozvani u dinamiku Božje providnosti, učiniti malo, a nevjerojatno je koliki odjek to ima kod ljudi – to ih vodi do Boga“, naglasio je mons. Barišić, dodavši kako materijalna dobra nisu samo zato da ih imamo više, nego, da možemo činiti dobro, darivati.

„Svetog  Nikolu ste odabrali za zaštitnika jer ste u njemu otkrili veličinu u kojoj želite rasti i formirati sebe, svoje obitelji, svoj život i svoje odnose, u darežljivosti, osjetljivosti, u darivanju, u približavanju Kristu!“

Svetog Nikolu slavi istočna i zapadna crkava, zaštitnik je župa, gradova,  naroda, posebno ga slavi  Rusija. Zemni ostaci svetog Nikole nalaze se u Bariju u Italiji od početka 11. stoljeća, tako da se i pravoslavci dolaze moliti sv. Nikoli. „Na svoj  način sv. Nikola je onaj koji povezuje, ujedinjuje. Nije li potrebno to da se dogodi i u našim obiteljima, u ovom svetom i  milosnom vremenu! Neka nam Nikola sveti pomogne da i mi, po njegovom primjeru budemo kristoliki, da budemo prepoznatljivi da smo članovi ove župe i da nam ovaj advent bude radosniji i bogatiji, bilo u duhovnom ili materijalnom smislu i da osjetimo radost Božjeg dara u Isusu Kristu“, zaključio je homiliju nadbiskup Barišić.

Na kraju misnog slavlja  bio je blagoslov djece i automobila te podjela darova djeci.

Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor i mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Za orguljama je bio Vice Šiljeg.

Vjernici su se za svetkovinu zaštitnika pripravljali od 2. listopada Velikom devetnicom – devet ponedjeljaka sv. Nikoli  i trodnevnicom koju  su predslavili don Mislav Šaškor, don Jozo Gojsalić i don Slavko Volarević, koji je predslavio misno slavlje na uočnicu sv. Nikole, kada se slavi obljetnica svetkovine posvete crkve. Na misama su pjevali mješoviti zbor Župe Kraljice mira iz Makarske, zbor Župe sv. Mihovila arkanđela iz Omiša i bend mladih župe domaćina.