Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić predvodio slavlje krštenja u Opuzenu

Opuzen (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju 31. listopada u Župi sv. Stjepana prvomučenika u Opuzenu svečano misno slavlje i krstio Rafaela – sedmo dijete u obitelji Damira i Božane Ajduk te Terezu – četvrto dijete u obitelji Josipa i Gorice Šutalo.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst (Mk 12, 28b-34), mons. Barišić kazao je da Gospodin – odgovarajući pismoznancu na pitanje o najvažnijoj zapovijedi – ukazuje na ljubav koja bi trebala biti najvažnije ljudsko obilježje u odnosu prema Bogu i bližnjemu. „Bog je ljubav, a mi smo stvoreni na Njegovu sliku i zato smo sposobni ljubiti. Ne smijemo ugroziti tu našu darovanu sposobnost svojim egoističnim djelovanjem i usmjerenošću samo na sebe. Zakoni nas ne mogu učiniti boljim ljudima bez obzira na njihovu brojnost u današnjem društvu. Boljim ljudima nas čini samo ljubav koja prihvaća Boga kao temelj života te čovjeka u svoj njegovoj manjkavosti. Onaj tko prihvati Boga kao polazište vlastitog života sposoban je cjelovito ljubiti čovjeka“, nastavio je nadbiskup, dodavši kako je ljubav uvijek povezana sa žrtvom. „Najbolji primjer žrtve nam je dao Krist. Njegov primjer žrtvene ljubavi je nadahnuo brojne svece tijekom povijesti koji i nama danas trebaju biti uzor u izgradnji humanijeg društva“, poručio je. 

Čestitavši roditeljima na otvorenosti životu, mons. Barišić ih je pozvao na svjedočenje ljubavi tijekom cijeloga života, kazavši kako je to najautentičniji način odgoja vlastite djece. „Ljudi bez ljubavi – koliko god bili uspješni – ostaju trajno hendikepirani. Čak su opasni za društvo i vlastitu sredinu. Zbog toga je važno da roditelji, čija je ljubav dovela do dara života, vlastitim primjerom žrtve i odricanja djecu odgajaju u kršćanskom duhu služenja Bogu i čovjeku“, rekao je.

Izrazivši žalost zbog loše demografske slike u Hrvatskoj, nadbiskup je ustvrdio da materijalno i duhovno moramo brinuti za obitelji s više djece jer njihovi roditelji – svojim sebedarjem – daruju našem društvu ljude koji su potrebni za normalno i zdravo funkcioniranje naše Domovine. „Nažalost, u našoj javnosti se obitelji s više djece često etiketira kao nešto nenormalno te se pri tome zaboravlja na sve blagoslove koje nam daruju takve obitelji. Djeca iz brojnih obitelji već od malena znaju dijeliti, slušati te pomagati drugima. Takva djeca u sebi imaju vrijednosti koje su nam neophodne za razvoj moralnijeg i pravednijeg društva“, ustvrdio je nadbiskup Barišić, zaželjevši cijelom Opuzenu i njihovoj župnoj zajednici što više djece i svakoga Božjega blagoslova. 

U koncelebraciji mise bili su župnik don Ante Antunović i don Nikola Šakić. Pjevanje je predvodio župni zbor. Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te svima koji su pridonijeli proslavi. Zatim je nadbiskup Barišić udijelio obiteljima Ajduk i Šutalo knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj – dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.