Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio austrijskog veleposlanika u RH

Split (IKA/TU)

Austrijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Josef Markus Wuketich posjetio je u četvrtak 30. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića.

Sastanku su nazočili počasni generalni konzul u Splitu gospodin Marin Mrklić i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Veleposlanik Wuketich je gradišćanski Hrvat i izvrsno govori hrvatski jezik. Godine 1986. stupio je u austrijsku službu vanjskih poslova te je obavljao brojne službe u Austriji i diljem Europe: od Beograda i Budimpešte pa do Ukrajine, Slovačke i Hrvatske u kojoj je veleposlanik već dvije godine. Na sastanku se govorilo o povijesnim i crkvenim odnosima Austrije i Hrvatske te o aktualnim društveno-političkim temama. Naglašena je uloga Crkve u zacijeljenu unutarnjih rana za što je važna karizma i zrelost, odnosno duhovna specijalizacija. Nadbiskup Barišić govorio je o svom bogatom iskustvu susreta s ljudima u Austriji i s austrijskom duhovnom i kulturnom baštinom.

Dr. Wuketich istaknuo je da je Katolička Crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju Gradišćanskih Hrvata. U tom su svjetlu razgovarali o gradišćanskohrvatskom jeziku koji treba čuvati razvijajući ga. Austrijski veleposlanik je kazao da mu je pandemija otkrila važnost hrane sa Stola Riječi, a govoreći o migracijama naglasili su važnost otvorenosti za pomoć i potrebu integracije. Također, spomenuli su i današnji blagdan sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije i njegovu važnost za europsku i kršćansku kulturu. Austrijski veleposlanik zahvalio je nadbiskupu na ugodnom prijemu te su razmijenili prigodne darove.