Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić primio novoga rektora splitskoga Sveučilišta prof. Ljutića

Split (IKA )

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak 23. listopada u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu novog rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragana Ljutića, i njegove suradnike. Na sastanku je bilo govora o demografskoj slici Hrvatske, iseljavanju mladih ljudi u potrazi za zaposlenjem te je u tom vidu naglašena prijeka potreba omogućavanja mladima da nakon studija nađu posao u Hrvatskoj. Istaknuto je, također, da treba raditi na promidžbi naših sveučilišnih programa, ali i naših istaknutih studenata, profesora i znanstvenika koje imamo, a o kojima se malo u medijima govori.

Novi rektor prof. Ljutić zahvalio je nadbiskupu na primanju te mu je predstavio svoje najuže suradnike, istaknuvši pritom kako se samo u zajedništvu i suradnji svih odgovornih u društvu može doći do izvrsnosti i cjelovite, duhovne i materijalne formacije mladih. Kazao je kako će nastojati za splitsko Sveučilište izboriti više radnih mjesta te našim mladima dati perspektivu i mogućnosti, ali i ojačati naše fakultete. Sveučilište u Splitu ima oko 20.000 studenata te spada u srednje veliko Sveučilište. „Proteklih dana posjetila nas je delegacija inicijative ‘European Universities’ koja želi da joj se naše Sveučilište pridruži“, kazao je prof. Ljutić, istaknuvši s ponosom kako „splitski studenti bilježe brojne izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima te kako grad Split ima velike mogućnosti u koje se svakodnevno uvjeravamo“.

Nadbiskup Barišić čestitao je prof. Ljutiću na njegovoj novoj službi rektora i izboru suradnika, potaknuo ih je na predan rad u intelektualnoj, ali i duhovnoj izobrazbi mladih ljudi, naglasivši da nije dovoljno stvoriti „genija“ nego u prvom redu dobroga čovjeka. Potaknuo ih je na zajedništvo te im zaželio mnogo uspjeha i blagoslovljen rad. Nadbiskup je rektoru i njegovim suradnicima uručio prigodni dar – suvenir o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, kojemu je u rujnu domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija.

Na sastanku su uz rektora bili prorektor za nastavu prof. dr. Goran Kardum, prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. Đurđica Miletić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala izv. prof. dr. Željko Radić, prorektorica za znanost i inovacije prof. dr. Leandra Vranješ Markić te rektorova tajnica Ivana Pletković. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović i pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić.