Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Broglio optužio predsjednika Bidena za lažne iskaze o pobačaju

Washington (IKA)

Predsjednik Biskupske konferencije SAD-a vojni ordinarij nadbiskup Timothy Broglio optužio je američkog predsjednika Joea Bidena za davanje lažnog iskaza u raspravi o pobačaju, objavila je u petak 3. veljače KNA.

Predsjednik pogrešno tumači poziciju biskupa u pitanju pobačaja i ignorira „jasni i dosljedni“ nauk Katoličke Crkve, izjavio je nadbiskup Broglio.

Prema informacijama u javnosti, predsjednik Biden je na pitanje jednog novinara izjavio da ne podupiru svi američki biskupi zahtjev da se pobačaji ne financiraju porezom. „Ni papa to ne zahtijeva“, rekao je Biden.

To nije točno, izjavio je nadbiskup Broglio. Bog, dodao je, poziva ljude „da štite život od trenutka začeća novog ljudskog bića“. Financiranje pobačaja poreznim novcima prisililo bi „ljude s dobrom savješću“ da „protiv svoje volje sudjeluju u tome teškom zlu“, rekao je nadbiskup.

Predsjednik Biden želi ukinuti takozvani „Amandman Hyde“, kojim se od 1976. zabranjuje financiranje pobačaja poreznim novcima na saveznoj razini. Taj bi korak omogućio plaćanje troškova prekida trudnoće poreznim novcima u okviru zdravstvenog programa „Medicaid“, koji zasad snosi troškove pobačaja isključivo u slučaju silovanja ili životne ugroženosti majke.
Neposredno nakon što je katolik Biden stupio na dužnost, zaoštrile su se napetosti između njega i američkih biskupa vezano za temu pobačaja.