Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Dužni smo jedni drugima opraštati

Rijeka (IKA)

Isusovo pranje nogu učenicima doziva nam u svijest dva sakramenta po kojima nas Isus čisti od grijeha: krštenje i ispovijed, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći na Veliki četvrtak, 18. travnja, Misu Večere Gospodnje s obredom pranja nogu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Gospodinu je poznata naša prevrtljivost i slabost. Kao što međusobno jedni prema drugima često ne ispunjavamo ono što obećavamo, tako se odnosimo i prema Bogu. Isus upozorava da neće u kraljevstvo nebesko ući oni koji grade kuću na pijesku jer takav čovjek kuću gradi na slabim temeljima. Zato su ovi sveti dani prilika da ispitamo kakvi su temelji naše životne kuće, poručio je nadbiskup Devčić.

Isusova gesta pranja nogu poziva nas na poniznost i međusobno praštanje, rekao je u nastavku propovjednik. Ako je Gospodin nama oprostio grijehe, dužni smo jedni drugima opraštati. Bez međusobnog praštanja Gospodinu se ne mile ni naše molitve ni naše žrtve. Isus je umro da bi nas pomirio međusobno i s Bogom, rekao je riječki nadbiskup.

Zaključujući propovijedi istaknuo je da samo čista srca i duše možemo biti dostojni slavitelji i primatelji Euharistije. Ovo su pretpostavke, ono temeljno bez čega se ne možemo Isusu svidjeti. Vjernike je na kraju potaknuo na molitvu da ne budemo gluhi na Isusove riječi i ne postanemo oni koji idu za Kristom, ali se tako ne ponašaju.

 

Ključne riječi:
Devčić rijeka večera gospodnja