Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Ohrabruje činjenica da među svetima ima kršćana svih uzrasta i staleža

Rijeka (IKA)

„Slavimo sve svete, tj. sve one koji su u životnoj borbi između dobra i zla, odlučno i do kraja dosljedno stali na Božju stranu, tj. bili su opredijeljeni za dobro, za ljubav, za opraštanje i milosrđe. U toj opredijeljenosti ništa ih nije moglo pokolebati: nikakve prijetnje, nikakva obećanja kojima bi ih se pokušalo privući na promjenu strane, čak ni muke kojima su bili podvrgavani sve do smrti“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodeći 1. studenoga svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave svetkovine Svih svetih u župnoj crkvi Sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali.

„Vjera da je Gospodin s njima davala je kršćanskim mučenicima i svecima natprirodnu snagu kako u podnošenju progonstava tako i u življenju vjere u svakodnevici. Svih se takvih spominjemo na svetkovnu Svih svetih, kojih je broj samo Bogu poznat. Brojne od njih Crkva je službeno proglasila svetima i tako ih posebno istaknula za uzore nasljedovanja svima nama“, rekao je mons. Devčić. Nadbiskup je istaknuo činjenicu da vjernike ohrabruje ne samo brojnost kanonski proglašenih svetaca, kao i onih neproglašenih, nego i činjenica da među njima ima kršćana svih uzrasta i staleža, od male djece do zrelih muževa; od plašljivih djevojčica do zrelih žena; od laika do biskupa i papa; od neukih do svjetski poznatih umova. Upravo je dirljivo i naravnim putem potpuno neobjašnjivo prihvaćanje i podnošenje mučeništva sa strane djece i mladih. Kod njih se najlakše može uočiti prisutnost i djelovanje nadnaravne milosti u prihvaćanju i podnošenju mučeništva radi vjere u Isusa Krista, poručio je riječki nadbiskup.

U nastavku je kazao da je ljepota kršćanske vjere u solidarnosti između vojujuće Crkve, „koju predstavljamo mi koji smo još na putu prema vječnoj domovini, trpeće Crkve koja je u čistilištu i proslavljene koja je već u nebeskoj slavi“. „Mi koji još vojujemo boreći se protiv sila tame pomažemo svojim molitvama i žrtvama trpećoj Crkvi u čistilištu, a nas i duše u čistilištu pomaže i ohrabruje na putu do konačnog cilja Crkva svetih u nebeskoj slavi. To je mistična solidarnost koja nadilazi granice prostora i vremena, kao i svaku drugu vrstu podjela među ljudima i svjetovima“, rekao je nadbiskup.

Ta tajanstvena povezanost na poseban način osjeća se i vjernici je svjedoče upravo o svetkovini Svih svetih i o Spomendanu svih vjernih pokojnika. Misna slavlja u crkvama, molitve i pohodi grobljima vanjski su znaci te duboke povezanosti i solidarnosti između nas koji još vojujemo boj vjere, onih koji su nas na razne način u ovom životu zadužili, a sada su možda u čistilištu, gdje se pripremaju za ulazak u puninu zajedništva s Bogom i svetima, i onih koji su već s uskrsnulim Gospodinom u nebeskoj slavi, pjevajući mu i kličući bez prestanka pjesmu zahvalnicu. U ove dane slavljenja svih svetih i spomena svih pokojnika izbija posebno na površinu onaj skroviti, ali duboki osjećaj u svakom čovjeku da je život jači od smrti, zbog čega se nastavlja i nakon nje, rekao je mons. dr. Devčić.Govoreći o Isusovom govoru o blaženstvima, koji je pročitan na misi i u kojemu Isus obećava: kraljevstvo nebesko, utjehu, baštinjenje zemlje, postizanje pravednosti za kojom gladuju i žeđaju, zadobivanje milosrđa, gledanje Boga čijim će se sinovima zvati i čije će kraljevstvo baštiniti, poručio je da ne postoji nagrada kojom bi ijedan zemaljski vladar nagradio svoje sljedbenike kao što Isus nagrađuje one koji njega slijede. „Doista, kao što Kraljevstvo nebesko nije od ovoga svijeta, tako nije ni nagrada koju dobivaju oni koji ga ovdje grade u vjeri da će ga u vječnosti baštiniti. Neka nam svi sveti, koje danas slavimo, pomognu ovdje slijediti njihov primjer vjere, ljubavi i pravednosti, kako bismo, kao djeca Božja i punopravni sugrađani svetih, zajedno s njima baštinili kraljevstvo Božje, koje je je Isus obećao svima koji ga budu slijedili“, potaknuo je mons. Devčić.Nadbiskup je nakon mise kod središnjeg križa na mjesnom groblju Kozala predvodio molitvu odrješenja za duše pokojnika.