Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić predvodio Misu Večere Gospodnje

Rijeka (IKA)

„Posljednja večera nije posebna samo po tome što je Isus posljednji put blagovao s apostolima uoči muke koju je za nas podnio, nego je posebna i po tome što se po njoj ispunilo ono što je u Starom zavjetu naviješteno“, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić, predvodeći Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak 9. travnja u kapeli Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci.

Koncelebrirao je vicerektor Sjemeništa vlč. Marko Stipetić, a asistirao đakon vlč. Ivan Devčić. Poštujući odredbe o ograničenom broju vjernika koji mogu sudjelovati na misnom slavlju, euharistija se prenosila u izravnom prijenosu na facebook stranici Riječke nadbiskupije.

Podsjećajući na Isusove riječi, njegovu zapovijed učenicima: „Ovo činite meni na spomen“ (Lk 22,19-20 i 1 Kor 11,23-25), riječki nadbiskup je istaknuo da je ovime Krist ‘zaredio’ apostole za svećenike. Ustanovio je svećenički red. Predao je apostolima ono što je on činio – naviještao kraljevstvo Božje, te svjedočenje Isusa Krista kao našega jedinoga Spasitelja. Tu večer Isus je dao i važnu zapovijed – zapovijed ljubavi. Ne možete biti njegovi učenici niti slaviti njegova otajstva ako u srcima nema te Božje ljubavi. Krist nas je ljubio iako smo grešnici, kazao je riječki nadbiskup.

U nastavku je mons. dr. Devčić istaknuo da je za službu svećeništva važna poniznost. Isus se sagnuo kako bi oprao noge učenicima. To su sluge činile svojim gospodarima. Isus, Sin Božji, postaje sluga, sluga čiji je dolazak naviješten u Starom zavjetu. Tom gestom potiče nas na poniznost, rekao je. Zaključujući propovijed mons. Devčić istaknuo je kako je Krist na Posljednjoj večeri ustanovio euharistiju – vrhunac svoga ovozemaljskog djelovanja. Euharistija je početak Crkve koja i danas djeluje u cijelome svijetu. Crkve koja je prošla mnoge patnje i nutarnje slabosti svojih sinova i kćeri, istaknuo je riječki nadbiskup.