Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Devčić: Uzroci mnogih suvremenih bolesti upravo su rezultati čovjekove neodgovornosti prema Božjem djelu

Lopača (IKA)

U povodu obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u utorak 12. veljače misu u kapelici Psihijatrijske bolnice Lopača.

Suslavili su svećenici Grobničkoga dekanata, a na misi su sudjelovale predstavnice Grada Rijeke Ankica Perhat i Karla Mušković, kao i predsjednica Organizacijskog odbora proslave Svjetskog dana bolesnika u Rijeci dr. Asja Valković Mika. Nadbiskup je zahvalio osoblju te zdravstvene ustanove na čelu s ravnateljem Nevenom Ivanovićem na požrtvovnom radu i skrbi za korisnike, kao i Organizacijskom odboru na programu obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika koji se ove godine održao 27.godinu u kontinuitetu.

Osvrćući se na pročitani svetopisamski tekst o stvaranju svijeta iz knjige Postanka, kazao je da pisac slikovito kroz sedam dana ističe važnost onog posljednjeg, sedmog dana za mirovanje i zahvaljivanje Bogu za sva dobročinstva. Čovjek treba čuvati i nastavljati Božje stvaranje i u tom smislu čovjek ima veliku odgovornost, ali je i pred kušnjom da ne pomisli da je on gospodar svega stvorenoga. Ta kušnja osobito je prisutna danas i uzroci mnogih suvremenih bolesti upravo su rezultati čovjekove neodgovornosti prema Božjem djelu. Apostrofirajući francuskog filozofa Blaisea Pascala da je čovjek samo trska, najslabija u prirodi, ali to je trska koja misli, nadbiskup je istaknuo kako su ljudi bića koja sebe mogu kritički promatrati i zato imaju veliku odgovornost prema onome što čine. Podsjetio je na Isusove riječi: „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,33b-40), kazavši kako se Isus poistovjetio s nama i ovim riječima nas potaknuo da promišljamo o tome koliko ga ljubimo u drugom čovjeku?

Svjetski dan bolesnika utemeljio je prije 27 godina sv. Ivan Pavao II. koji je i sam trpio i svoju bolest nije skrivao od javnosti. Veliki Papa potiče nas na razmišljanja o tome koliko činimo za druge bez obzira na njihovu vjersku ili drugu pripadnost, kazao je nadbiskup i na kraju mise još jednom potaknuo okupljene na promišljanje o Isusovim riječima da što god drugome činimo – Kristu činimo. Nakon mise, mons.Devčić obišao je prostorije koje je zahvatio požar u kolovozu prošle godine i štetu koju je potrebno što prije sanirati.

Ključne riječi:
Devčić lopača lurdska