Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Eterović: Slavite Uskrs svake nedjelje kako bi plodovi Uskrsa postali djelotvorni

Pučišća (IKA)

„Krist je uskrsnuo. U Duhu Svetome radosni smo zbog toga događaja, radosni smo što imamo vjeru u njegovo uskrsnuće. Molimo ga da nam ojača vjeru. Molimo da budemo svjedoci Uskrsloga u našim obiteljima, u zajednici, u svim odnosima među ljudima”, rekao je apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović na uskrsnoj euharistiji koju je slavio 21. travnja u rodnoj župi sv. Jeronima u Pučišćima.

Uz nadbiskupa Eterovića koncelebrirao je velikotjedni propovjednik u toj bračkoj župi franjevac Josip Repeša. Na misno slavlje okupili su se brojni vjernici, Pučišćani i oni koji žive izvan rodne župe, pristigli na slavlje Uskrsa. Uskrsno euharistijsko slavlje pjevanjem su pratila djeca i mladi pod ravnanjem s. Danijele Mihić, uz pratnju Nikoline Jakovčević.

Nadbiskup je homiliju uskrsne euharistije posvetio uskrsnoj radosti, ustvrdivši kako je Kristovo uskrsnuće najveći blagdan kršćanstva. Kristovo Uskrsnuće temelj je naše vjere. Potvrđuje to i sv. Pavao koji je napisao: ‘Da Krist nije uskrsnuo, uzalud je naša vjera’. Radost je to cijele Crkve koja danas po svijetu pjeva Aleluja. Ovdje ta Crkva uživa blagodati mira, stabilnosti, demokracije. Ali mislimo i na toliku braću i sestre na Bliskome istoku, u Africi i Nigeriji, koji su često meta različitih terorističkih grupa. Postoji radost zbog Kristova uskrsnuća. Ona je na neki način izazov silama zla koje preko kršćana žele i danas ubiti Isusa Krista kako ta istina ne bi bila prisutna u svijetu, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Eterović.

Nadbiskup je razložio načine na koje vjernici mogu susresti uskrsloga Gospodina. Pojasnio je kako kršćani preko Svetoga pisma mogu osobno i u zajednici vjernika susresti Isusa Krista. Osim toga, susret vjernika s Uskrslim događa se i u euharistiji. „Uskrsli je prisutan u svakoj nedjeljnoj misi koja ustvari nastavlja slavlje Uskrsa. U nedjeljnoj euharistiji nastavlja se susret s uskrslim Kristom. Kada bismo doista razumjeli otajstvo od kojega smo pozvani živjeti, onda nam ne bi bilo teško dolaziti redovito na nedjeljnu euharistiju. Ona bi trebala biti potreba naše duše. U euharistiji blagujemo tijelo uskrsloga Gospodina, slušamo njegovu riječ koja je svjetlo i putokaz na našem životnom putu”, istaknuo je mons. Eterović, potaknuvši vjerničko mnoštvo na slavljenje Uskrsa svake nedjelje „kako bi plodovi Uskrsa postali djelotvorni”. Na kraju je poručio kako se uskrslog Gospodina može susresti u djelima ljubavi. Područje je to karitativne i socijalne djelatnosti kroz našu brigu za slabe, siromašne i bolesne, poručio je nuncij. Uputio je na kraju čestitku Pučišćanima, riječima: „Krist je uskrsnuo! Želim vam blagoslovljen blagdan Uskrsa. Blagoslov Uskrsa prenesite u svoje obitelji, posebno onima starima i bolesnima koji nisu mogli s nama biti u ovom euharistijskom slavlju. Prenesite im poruku da su i oni pozvani uskrslom Gospodinu biti mladi jer svi smo pozvani biti mladi za nebo”.

Na kraju uskrsne euharistije nadbiskup Eterović blagoslovio je uskrsna jela koja su djeca i mladi donijeli u košaricama i položili ih ispred glavnoga oltara. Pučiški župnik Pavao Gospodnetić u uskrsnoj čestitki župljanima zahvalio je mons. Eteroviću za blizinu kroz protekli Veliki tjedan i njegovo predsjedanje liturgijskim obredima.