Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Eterović za magazin Prilika Glasa Koncila: Nove ideologije pokušavaju preuzeti ulogu Boga

Zagreb (IKA)

U vremenu rata u srcu kršćanske Europe u Ukrajini o diplomatskom angažmanu Katoličke Crkve u mirovnom posredovanju te općenito ulozi Svete Stolice u magazinu Prilika Glasa Koncila - koji izlazi uz posljednji kolovoški broj s nadnevkom 27. kolovoza - sugovornika su našli u najdugovječnijem vatikanskom diplomatu iz Hrvatske, nadbiskupu Nikoli Eteroviću.

Upravo ove godine navršava se deset godina njegova služenja kao apostolskoga nuncija u najmnogoljudnijoj zemlji Europske unije – Njemačkoj, a prije nekoliko mjeseci izdao je i knjigu „Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice“.

„Sva trojica posljednjih papa cijenila su diplomatsku službu Svete Stolice kao dragocjeno sredstvo u osnaženju jedinstva i ljubavi u Katoličkoj Crkvi te u promicanju mira, razvoja, bratstva i blagostanja u svijetu“, rekao je za Glas Koncila nadbiskup Eterović.

Kada je 1980. godine mons. Eterović ušao u diplomatsku službu Svete Stolice, ona je imala odnose s manje od stotinu zemalja, a danas održava odnose sa 186 država. I to pokazuje koliko se situacija u međunarodnim odnosima promijenila u proteklih četrdesetak godina. O tim promjenama, ali i dalje važnoj ulozi Svete Stolice kao subjekta međunarodnoga prava govori nuncij Eterović u intervjuu pokazujući kako vatikanska diplomacija ima jedinstvenu sposobnost nepristranoga i miroljubivoga djelovanja.

U velikom intervjuu dvobroja magazina Prilika Glasa Koncila nadbiskup Eterović govorio je i o moralnom stanju svijeta te pitanjima ljudskih prava i sekularizacije. „Svjedoci smo sve jače nove diktature rodne ideologije koju promiču moćna središta vlasti u međunarodnoj zajednici. Te ideologije, nove i stare, posebno napadaju obitelj, Crkvu, osobito Katoličku, i nacionalnu državu, nastojeći stvoriti novoga čovjeka i novo društvo te u svojoj gordosti pokušavaju preuzeti ulogu Boga“, poručio je nadbiskup Eterović.