Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher: Mir nije samo odsutnost sukoba

Vatikan (IKA)

Obraćajući se Uniji generalnih poglavara koja se nalazi u Rimu povodom skupštine, tajnik Svete Stolice za odnose s državama i međunarodnim organizacijama mons. Paul Richard Gallagher je naglasio kako je jedini način postizanja trajnoga mira „traženje dijaloga pod svaku cijenu”, prenosi Vatican News.

Rat se može spriječiti promicanjem društvenog napretka za nove generacije, rekao je nadbiskup Paul Richard Gallagher na otvaranju 98. skupštine Unije generalnih poglavara (USG) koja se održava u Fraterna Domus u Sacrofanu, blizu Rima, do 25. studenog.

Na trodnevnoj se skupštini raspravlja o temi „Fratelli Tutti: pozvani biti zanatlije mira” iz odlomka 225 enciklike pape Franje. Susret je usredotočen na predanost Crkve promicanju mira u svijetu, a posebno na zajedničku predanost USG-a i UISG-a (Međunarodne unije generalnih poglavarica) miru, pravdi i cjelovitosti svega stvorenoga, posebice kroz njihove programe izobrazbe za muškarce i žene posvećenoga života.

U svom uvodnom govoru nadbiskup Gallagher je istaknuo da Crkva ne može biti oslobođena zadatka predanosti miru. Primijetio je kako apele svetog pape Pavla VI. na dijalog kao jedini način postizanja mira neprestano ponavlja i papa Franjo koji, spominjući rat u Ukrajini i mnogim drugim zemljama diljem svijeta, govori o „Trećem svjetskom ratu”.

Međutim, prema riječima tajnika za odnose s državama, „jamčenje mira prije svega podrazumijeva potpuno odbacivanje rata i traženje dijaloga pod svaku cijenu, pomažući stvaranju klime rastućeg povjerenja koje jamči put prema budućnosti”. Isto tako „potrebno je osigurati temelje mira”, primijetio je nadbiskup Gallagher, precizirajući da mir „nije samo odsutnost sukoba, nego mirno rješavanje sporova među narodima, s ciljem očuvanja prava čovjeka i naroda, uključujući pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti”. Skupština će završiti u subotu susretom u Vatikanu s papom Franjom, piše Vatican News.