Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher: Susreo sam ranjene i hrabre ljude; dijalog je potreban za mir

Vatikan (IKA)

Vatikanski tajnik za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u razgovoru za Vatican News 22. svibnja osvrnuo se na upravo završeno putovanje u Ukrajinu gdje je posjetio Lavov, Kijev te molio pred masovnim grobnicama u Buči.

Tijekom putovanja, ljude koje je upoznao izražavali su zahvalnost za osjetljivost Svetog Oca na njihovu patnju. U susretu s institucionalnim čelnicima, kazao je, smatrali su kako Papa ima „puls“ naroda u patnjama. Stoga, nadbiskup Gallagher smatra kako su osjetili da bi Sveta Stolica, da bi sam Sveti Otac, mogao nastaviti igrati vrlo važnu ulogu u tom sukobu i njegovom rješavanju.

Predsjednik Zelenskij je rekao da, suočeni s ratom koji se nastavlja, diplomacija mora u konačnici riješiti stvari; strane u sukobu moraju doći za stolom i pregovarati. Već su pokušali, što zaslužuje priznanje, kazao je nadbiskup, ali taj se napor mora obnoviti, da se sukob riješi diplomatskim i političkim dijalogom.

Posjet je bio i emotivno nabijen, tijekom susreta s traumatiziranim obiteljima i preplašenom djecom. Nadbiskup se prisjetio hrabrosti jednog pravoslavnog svećenika iz Buče, koji je govorio o tim strašnim danima kada je bilo leševa po ulicama te je zatražio njihov pokop. Potrebna nam je Kristova prisutnost da izliječimo ove rane, rekao je nadbiskup Gallagher. To je jedini način da se obrišu suze ovom narodu, dodao je, opisujući Ukrajince kao ranjeni narod, narod koji je i vrlo hrabar i vrlo odlučan.

Tajnik za odnose s državama naglasio je i ključnu prirodu svojevrsnog jedinstva među kršćanskim Crkvama prisutnih u Ukrajini te koliko je važno da svi nastoje raditi za jedinstvo zemlje izbjegavajući svaku vrstu svađa, suparništva i ogorčenosti. Vidjeli smo i također smo čuli od vlasti veliku zahvalnost za sav posao koji je Crkva učinila ovdje u Ukrajini, dodao je, bilo na duhovnoj ili humanitarnoj razini.

Nadbiskup Gallagher pozvao je međunarodnu zajednicu da ostane blizu Ukrajine i njezinih stanovnika. Prirodno je da postoje određene poteškoće u slanju pomoći bilo koje vrste; vidjeli smo to na mnogim mjestima diljem svijeta. Teško je dugo zadržati interes, suosjećanje, solidarnost; to se događa posvuda. Ono što mislim da sada treba učiniti, kazao je nadbiskup Gallagher, je tražiti – to već postoji, ali to treba intenzivirati – kontakte s vlastima, s civilnim društvom, s Crkvama, da pokušamo razumjeti što im je zapravo potrebno.

Čini mi se vrlo jasnim da je, nažalost, prerano govoriti prvo o miru, a onda o pomirenju. Mnogi su nam rekli da razumiju tu temu, shvaćaju da su to duboko ljudske i kršćanske vrijednosti, ali nažalost ljudi su toliko propatili posljednjih mjeseci, rekao je na kraju nadbiskup Gallagher, te kazao kako se Ukrajina mora obraniti i da bi to učinila mora primati pomoć, uključujući i vojnu pomoć. No, mora postojati određena proporcionalnost, jer ponovno pokretanje utrke u naoružanju, u Europi, u svijetu, nije prikladno, upozorio je. Ukrajina mora biti uključena u sve inicijative za mir u zemlji, ponovio je tajnik za odnose s državama.