Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher u Albaniji: Neka kršćanske zajednice budu mjesta vjere i vrijednosti

Rrëshen (IKA)

U okviru posjeta Albaniji, tajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Paul Richard Gallagher 19. ožujka je u katedrali u Rrëshenu slavio misu. U propovijedi je potaknuo vjernike da se s aktualnim izazovima suočavaju otvarajući se dijalogu, poniznim stavom i gestama dobrote, te se spomenuo primjera 38 mučenika, žrtava komunističkoga režima, piše Vatican News.

Po krštenju smo pozvani biti svjetlo u Gospodinu, biti izvor svjetla – poticaj je nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera, tajnika za odnose s državama i međunarodnim organizacijama, koji je u okviru pohoda Albaniji, 19. ožujka slavio misu u katedrali u Rrëshenu, posvećenoj Kristu Spasitelju. U propovijedi je nadbiskup istaknuo kako u svijetu u kojem se čini da prevladavaju nasilje, sukobi, suparništvo i laži, prisutnost kršćana suprotstavlja snagu suprotnoga obilježja te pokazuje da je dobrota život pun ljubavi, prihvata, raspoloživosti i oprosta.

Pravednost je poštenje, ispravnost i otvorenost volji Gospodnjoj – istaknuo je nadbiskup te dodao da je istina prianjanje uz evanđelje i njegova mjerila, mogućnost da budemo slobodni od laži grijeha i njegova ropstva. Sve to kršćani mogu pružiti našim društvima, kao i albanskom društvu – rekao je te potaknuo na zauzimanje kako bi kršćanske zajednice doista bile mjesta na kojima se očituje svjetlo i gdje se odgaja u vjeri i njezinim vrijednostima.

Na izazove odgovarati ponizno i dijalogom

Vjernicima okupljenima na misnom slavlju, tajnik je za odnose s državama i međunarodnim organizacijama objasnio kako cilj da budemo svjetlo nije nikada u potpunosti postignut, jer uvijek postoje područja sjene koja ne propuštaju svjetlo. No ne trebamo se nikada obeshrabriti; štoviše, trebamo se radovati jer Gospodin je s nama, ne zaboravljajući odgovoriti na izazove našega vremena ponizno i dijalogom praćenim gestama dobrote i većim razumijevanjem prema svima.

Takav život katkada košta, čak i najvišu cijenu, a to je vlastiti život – istaknuo je nadbiskup Gallagher te se spomenuo 38 albanskih mučenika, među kojima je – dodajmo – i jedan Hrvat, fra Serafin Kodić, kao i blažena Marija Tuçi, jedina žena, mlada novakinja zajednice stigmatina. Njezin je život bio kratak, ali pun vjere i hrabrosti; za sve je, a posebno za mlade, ohrabrenje i znak nade – primijetio je nadbiskup.

U očaju intervenira Bog

U svojem je razmišljanju, komentirajući nedjeljna čitanja, tajnik za odnose s državama napomenuo kako je četvrta korizmena nedjelja u liturgijskom kalendaru označena kao nedjelja Laetare, budući da se u pjesmama radosti i utjehe u liturgiji prekida korizmeno ozračje, zbog velike Božje ljubavi prema čovječanstvu, te kako bi se istaknulo da i onda kada se situacija čini beznadnom, Bog intervenira pružajući čovjeku spasenje i radost. Jer Bog ne stoji po strani nego ulazi u povijest čovječanstva; ulazi u naš život kako bi ga oživio svojom milošću i spasio – istaknuo je nadbiskup Gallagher, a izvještava Vatican News.