Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hočevar: Izgrađivati za budućnost društvo mira, razumijevanja, pravde i pomirenja

Zagreb (IKA )

Međunarodnom konferencijom na kojoj će biti potpisana poruka mira, misnim slavljem i drugim ekumenskim događajima Beogradska nadbiskupija obilježava 100. obljetnicu završetka Prvoga svjetskog rata. Na taj način se želi dati doprinos ispravnom razumijevanju povijesti, istaknuo je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, najavljujući u programu Hrvatskoga katoličkog radija „Dane primirja".

Govoreći o Međunarodnoj konferenciji o identitetu koja se održava u petak 9. studenoga, nadbiskup je rekao: „Mi u Beogradskoj nadbiskupiji osjećamo da treba u povodu 100. obljetnice završetka toga strašnog rata učiniti sve što je moguće kako bismo za budućnost izgrađivali društvo mira, razumijevanja, pravde i pomirenja“.

Nakon konferencije uslijedit će duhovni program u sjedištu Beogradske nadbiskupije. „U samoj našoj kući u koju je došao ultimatum i odakle je bilo dat negativni odgovor i dakle došao nagovještaj rata, predstavnici Crkava i vjerskih zajednica potpisuju poruku mira u želji da bismo dali doprinos njegovoj izgradnji. U crkvi Krista Kralja bit će ekumenska molitva. Zatim ćemo blagosloviti poseban mural posvećen Bogorodici koju proglašavamo, u smislu naše pobožnosti prema BDM, majkom Europe. Molimo se da Bogorodica čuva sve narode Europe u vjernosti, identitetu, kršćanskom identitetu. Zasadit ćemo i tzv. Mojsijev grm da bismo se molili da se nikada ne ugasi ljubav među narodima Europe već da trajno vlada mir“, izjavio je mons. Hočevar.

U subotu 10. studenoga bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn predvodit će misno slavlje u beogradskoj katedrali Blažene Djevice Marije, a poslijepodne će na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu biti predstavljen prijevod njegove knjige „Kristova škola života”. U nedjelju 11. studenoga predvodit će misu u crkvi Krista Kralja i blagosloviti obnovljenu župnu kuću te posjetiti Centar za migrante.

Za ovu obljetnicu Beogradska nadbiskupija pripremala se „Godinom zajedništva”. Po župama su hodočastile moći sv. Ivana Pavla II. i razmatrane su njegove poruke zajedništva i pomirenja, te Božjeg milosrđa.

„Papa nije mogao osobno posjetiti Beograd, a što je jako želio. No, njegove moći hodočastile su po našim župama, hodočašće je završeno i u nedjelju će biti njegove svete moći intronizirane u novoj malenoj kapelici unutar obnovljene župne kuće župe Krista Kralja, upravo da bi hodočasnici dolazili zbog promicanja pravih međuljudskih odnosa, promicanja jedinstva kršćana, da bi tu u sv. Ivanu Pavlu II. pronalazili pravo nadahnuće i snagu da osjećajući svuda Božje milosrđe to Božje milosrđe i mi donosimo svim ljudima“, istaknuo je beogradski nadbiskup.