Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić na HKR-u predstavio projekt udomljavanja

Zagreb (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predstavio je u utorak 9. veljače u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija pripremljeni pilot-projekt „Podrška i osnaživanje udomiteljstva“ koji će se realizirati u župama Slavonskobrodskih dekanata.

Urednik emisije, voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić podsjetio je da je u nedjelju 7. veljače proslavljen Dan života uz koji je Vijeće HBK za život i obitelj uputilo poruku naslovljenu „Udomljavanjem iskazati kršćansku ljubav dajući dom“. Njome se željelo senzibilizirati vjerničku i svekoliku javnost na tu aktualnu problematiku, ali i uputiti poticaj ponajprije vjerničkim obiteljima da se putem instituta udomiteljstva odluče dati dom djeci i odraslim osobama, iskazujući tako na konkretan način vjerodostojnu kršćansku ljubav i solidarnost.

Na tome tragu razgovarao je s nadbiskupom Hranićem koji je u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji već poduzeo neke konkretne korake.

Nadbiskup Hranić upoznao se s problemima kod udomljavanja tijekom kanonske vizitacije i obilaska gradskih i županijskih ustanova u Slavonskom Brodu kada je posjetio i Centar za socijalnu skrb. Uprava mu je iznijela problematiku s kojom se susreću njihovi socijalni radnici koji se bave disfunkcionalnim obiteljima. Oni se često nađu u situaciji da iz neke disfunkcionalne obitelji moraju odvojiti dijete i negdje ga smjestiti. Danas se nastoji da ta djeca ne budu smještena u ustanovama, nego da stanuju u uvjetima što sličnijim obiteljskima, tako da ih smještaju u stanove po gradu u kojima djeca borave zajedno s odgojiteljima. Budući da nema dovoljno smještajnih kapaciteta, ravnateljica Centra za socijalnu skrb pitala je nadbiskupa Hranića može li nadbiskupija staviti na raspolaganje neke kapacitete, stanove gdje bi mogli smjestiti tu djecu zajedno s njihovim odgojiteljima. U razgovoru je spomenuto i da je premalo zainteresiranih udomitelja za udomljavanje djece, ali i starijih osoba s invaliditetom i određenim poteškoćama. Nadbiskup je razmislio što može učiniti i odlučio je svoju božićnu čestitku posvetiti upravo toj problematici. To je, prema njegovim riječima, naišlo na dobar odjek kod svećenika i vjernika, ali i kod socijalnih radnika. U razgovoru u Centru za socijalnu skrb shvatio je da mnoga od te djece već trpe zbog različitih oblika obiteljskih poteškoća. Da ta djeca pate zbog odvajanja od svoje naravne obitelji i da im je potrebno što prije ponudi neko stabilno ozračje gdje će biti prihvaćeni kako bi se sa što manje trauma dalje nastavila razvijati. Komentirajući kako je dio djece na raspolaganju i za usvojenje, nadbiskup je upozorio da je procedura za usvojenje duga, što je s jedne strane opravdano, no da s druge strane treba vidjeti što bi se moglo olakšati da ona djeca koja više nemaju mogućnosti za povratak u svoju prirodnu obitelj, odnosno gdje su biološki roditelji suglasni da ih se da na posvojenje. Nadbiskup Hranić rekao je da Crkva treba više senzibilizirati vjernike i učiniti ih otvorenijima da na taj način otvore svoju obitelj i dom i svoje srce za Isusa.

Nadbiskup Hranić predstavio je i pripremljeni projekt „Podrška i osnaživanje udomiteljstva“ koji će se provoditi u župama Slavonskobrodskih dekanata.

Mons. Hranić izrazio je zahvalnost djelatnicima nadbiskupijskog Bračnoga i obiteljskog savjetovališta koje djeluje u Osijeku i Slavonskom Brodu na čelu s dr. Josipom Bošnjakovićem „koji su čitajući božićnu poruku osjetili da se i oni susreću s tom problematikom kroz rad bračnih savjetovališta i da bi bilo dobro kad bi i oni promislili što mogu više učiniti“. Oni su izradili projekt koji će se realizirati kroz tri godine i obuhvaća tri faze. Prva faza je senzibilizacija i promidžba udomiteljstva tijekom koje će djelatnici Bračnoga i obiteljskog savjetovališta, socijalni djelatnici i ostali suradnici pokušati pronaći udomitelje u župama Slavonskobrodskih dekanata i motivirati ih za prihvaćanje ovakvog oblika podrške djece, mladih i osoba s invaliditetom. Prema riječima nadbiskupa Hranića, jedna od najvećih briga koje je vidio kod roditelja djece s invaliditetom je pitanje što će biti s djetetom poslije njihove smrti.

Druga faza je savjetovanje, edukacija i supervizija, odnosno rad s udomiteljima. Prema riječima nadbiskupa Hranića, važno je pomoći udomiteljima da ne sagledavaju samo tehnički pitanje udomiteljstva. „Dostojno je i pravedno da oni dobivaju za to određenu financijsku naknadu, ali ima nešto što se ne može nikako platiti. U ovom projektu želi se raditi s udomiteljima kako bi pružanje udomiteljstva bilo što je moguće ljudskije, toplije, humanije bolje i kvalitetnije“, rekao je nadbiskup.

Treća faza su različite radionice, podrška i savjetovanje s udomljenom djecom i odraslim osobama. Kako je rekao nadbiskup, i oni nose ranu zato što su odvojeni od bioloških roditelja i treba poslušati što oni nose u sebi i raditi s njima. Zaključio je da se nastojalo da projekt bude cjelovit. Renovabis je prepoznao vrijednost toga projekta i odlučio sufinancirati. Zbog aktualne zdravstvene situacije čeka se povoljniji trenutak da se u punom smislu započne s realizacijom projekta.

Nadbiskup je kazao i da se danas sve veći broj bračnih parova suočava s problemom neplodnosti i pate zbog toga što ne mogu u naručje primiti biološko dijete i pokazati mu svoju ljubav. A otvoriti se i prihvatiti na udomljenje ili posvojenje djece može ispuniti i dati novi smisao životu.

„Crkva trajno propovijeda da je obiteljsko zajedništvo utemeljeno na braku muškarca i žene prirodni ambijent u kojemu jedan čovjek dolazi na svijet, raste, odgaja se, sazrijeva, postaje cjelovita, stabilna, zaokružena osoba. I na ovaj način svjedočanstvom trebamo propovijedati“, zaključio je nadbiskup Hranić.

Partneri u projektu „Podrška i osnaživanje udomiteljstva“ su nadbiskupijsko Bračno i obiteljsko savjetovalište u Slavonskom Brodu, Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, župe na području Slavonskobrodskih dekanata i nadbiskupijski Ured za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Promidžba projekta provodi se pod geslom „Udomi i ostavi trag ljubavi“. Projektni tim čine koordinator projekta Zvonimir Vidović, stručna suradnica Bernarda Barić i voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Slavonskom Brodu Suzana Matošević.