Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić pohodio HKM Ludwigshafen am Rhein

Ludwigshafen am Rhein (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić pohodio je Hrvatsku katoličku misiju bl. Alojzija Stepinca Ludwigshafen am Rhein i u subotu 18. lipnja podijelio sakrament potvrde 45-ero krizmanica i krizmanika.

Svečano misno slavlje mons. Hranić predvodio je u punoj crkvi Sv. Hedwige u tome njemačkom gradu, u kojoj se Hrvati katolici iz te misije okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, zajedno s domaćinom voditeljem misije fra Slavkom Antunovićem, voditeljem HKM Mannheim-Mosbach vlč. Robertom Ružićem, dušobrižnikom u HKM Srednji Baden sa sjedištem u Karlsruheu don Stjepanom Matijevićem, vlč. Danijelom Ševom i vlč. Ivanom Plješom te uz asistenciju trajnog đakona Mladena Svobode.

Nadbiskupa Hranića na početku je pozdravio predstavnik krizmanika. Potom je pozdrav mons. Hraniću, krizmanicima, roditeljima i kumovima i svima okupljenim uputio fra Slavko. Antunović. „Naša misija nije tako velika – broji oko 5000 vjernika, a proteže se na čitavom području Biskupije Speyer i jedina je u toj biskupiji. Nedjeljna misna slavlja se slave u Ludwigshafenu i Speyeru, a mjesečno i Homburgu i Kaiserlauternu. Nalazimo se na periferiji grada Ludwigshafena, pa je do nas moguće doći uglavnom autom, zato želim pohvaliti roditelje naših krizmanika i prvopričesnika, koji redovito dovoze svoju djecu na vjeronauk“, kazao je te je posebno pohvalio vjernike koji se rado odazivaju na razne aktivnosti.

Pozdravnu i zahvalnu riječ mons. Hraniću je uime vjernika te misije uputio Gerald Šaravanja. „Naši su očevi i djedovi dolazili ovamo raditi i zaraditi za svoje brojne obitelji. Nisu znali njemački jezik, a suočavali su se s tuđinom, osamljenosti i drugim poteškoćama. Upravo je ova crkva sagrađena za prognane Nijemce i Poljake. Danas se mi, Hrvati, u njoj okupljamo i slavimo Boga. Naši hrvatski biskupi su od početka odlaska našega naroda slali svećenike i osnivali misije, te su pomagali na razne načine našim ljudima. I danas su s nama naši svećenici u našim misijama da bi sačuvali našu vjeru i našu posebnost. Zahvaljujem Vama, oče nadbiskupe, i svim našim biskupima na brizi o nama u tuđini.“

Mons. Hranić je u uvodoj riječi zahvalio voditelju misije Antunoviću na pozivu i izrazio radost što može biti dionikom svečanosti primanja dara Duha Svetoga.

U propovijedi je kazao kako se tijekom povijesti Crkva širila unatoč progonima i mučeništvu. „Puno je onih koji su hrabro umirali za svoju vjeru u Isusa Krista. Dakako da je uz mučenike bilo i slabića koji su u tim progonima u strahu za vlastitu kožu zanijekali svoju pripadnost Isusu i odrekli se svoje vjere. Zlo se sastoji u tome ne imati hrabrosti biti različit od drugih, ne imati hrabrosti biti svoj, ne imati hrabrosti priznati da pripadam krugu Isusovih učenika. Zlo uvijek ima potrebu sve učiti sličnima sebi. U zlu postoji strah od razlike s drugima. A ljubav je snaga koja prihvaća i pokazuje razlike, razlike u ljubavi. U ljubavi postoji žudnja za jednistvom s drugima bez obzira na razlike. Zlo nameće privid jedinstva među različitima, a ljubav stvara jedinstvo bez straha zbog razlika. Petru da bi se oslobodio posljedica svoje javne izdaje svoga Učitelja i da bi ozdravio od zla bilo je potrebno da javno iskusi izricanje ljubavi prema Isusu. Tako će se moći obraniti od zla koje je u javnosti prisiljavalo na izjednačavanje stavova i mišljenja i nije mu dopuštalo razlike da bude različit od drugih. I samo će tako Petar moći biti nositelj nade drugim ljudima, ne po tome što je jednak drugima nego po tome što je kao Isusov učenik drugačiji od ostalih, različit u odnosu na njih i što ima hrabrosti biti svoj. Na nama treba biti prepoznatljivo da pripadamo krugu Isusovih učenika“, kazao je mons. Hranić i poručio krizmanicima da danas dolaze na krizmu da bi u društvu u kojem se živi kao da Boga nema imali hrabrosti biti drugačiji, biti svoji, da bi imali hrabrosti biti vjerni svome vlastitom kršćanskom i hrvatskom identitetu. Danas dolazite na krizmu da biste imali hrabrosti snagom Duha Svetoga, kojega primate, biti drugačiji od ostalih i to javno priznati. Danas idete na krizmu da biste imali snage, hrabrosti i ponosa javno ispovijedati da pripadate krugu Isusovih učenika, da ste članovi ove Hrvatske katoličke misije i da jasno pokažete da nemate potrebu biti slični ovome svijetu baš u svemu“, istaknuo je mons. Đuro Hranić.

Prije primanja sakramenta sv. potvrde krizmanici su zajedno s okupljenom zajednicom obnovili svoja krsna obećanja, a potom su mons. Hranić i svećenici molili molitvu za silazak Duha Svetoga.

Na kraju je fra Slavko zahvalio Bogu, mons. Hraniću, krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, svojim suradnicima đakonu Svobodi i pastoralnoj suradnici s. Valeriji Šimović, te svima koji su na bilo koji način uložili truda u organizaciju toga slavlja.

Mons. Hranić zahvalio je svima na svemu, te je uime cijele zajednice zaželio blagoslovljen imendan voditelju misije Antunoviću, kojega će proslaviti u utorak 21. lipnja, što je okupljena zajednica pozdravila velikim pljeskom. Potom je mons. Hranić udijelo Božji blagoslov na kraju misnog slavlja, nakon čega je otpjevana pjesma „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Krizmanici su primili uspomenu na sakramet sv. potvrde, a potom je ispred crkve uslijedilo zajedničko fotografiranje. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom Carmen Bajan.