Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić zaželio u novoj godini više mira, radosti, sklada i zajedništva

Đakovo (IKA)

U zajedništvu s umirovljenim đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, mons. Lukom Marijanovićem, mons. Josipom Bernatovićem, vlč. Dragom Markovićem te vlč. Domagojem Lackovićem, svečano misno slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice i 53. svjetski dan mira, 1. siječnja u đakovačkoj prvostolnici predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

„Neka vam bude blagoslovljena čitava nova godina i vi blagoslovljeni u njoj“, rekao je nadbiskup Hranić, uvodeći u misno slavlje te pozivajući okupljene: „Pridružimo se i mi onima koji su došli u betlehemsku štalicu pokloniti se novorođenome Djetetu Isusu i zamolimo njega – Kralja mira, za mir i radost u srcu, koje samo on može dati i koji su plod dara njegove ljubavi, milosrđa i oproštenja. Odrecimo se u ovom euharistijskom slavlju na početku nove godine svega onoga što u nama nije njega dostojno i molimo Utjelovljenoga Sina Božjega da nas suobliči sebi“.

U prigodnoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na naviješten evanđeoski odlomak koji Mariju prikazuje kao majku koja „u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“ te je kazao: „Gotovo da je u kratkim napomenama naznačeno da Marijino Materinstvo nije tek biološka i trenutačna činjenica, nego jedan stav, držanje, proces: ona počinje pratiti svoga Sina na njegovu životnom putu i kako znamo, dopratit će ga sve do smrti, bit će pod križem, s apostolima među koje dolazi uskrsli Isus i s njima i na Duhove – dan rođenja Crkve“.

„Dok u takvom raspoloženju i mi danas u sebi s BDM pohranjujemo božićno otajstvo i dok božićne događaje prebiremo u svom srcu, osjećamo se obdareni Božjim blagoslovom i jedni drugima na Novu godinu izražavamo dobre želje za čitavu godinu koju smo započeli. No, naše čestitke i dobre želje ne bi smjele ostati sužene i zatvorene na pojedinačne i obiteljske prilike te na samo naše hrvatsko društvo. Biblijska čestitka što smo je čuli u današnjem prvom čitanju nas poučava da naše čestitke trebaju biti otvorene za mir i blagostanje za čitav ljudski rod. Naime, svjesni smo i znamo da se u pojedinim dijelovima svijeta i danas vode ratovi te da se živi u strahu od nekog novog terorističkog napada“, rekao je nadbiskup Hranić.

U nastavku homilije okupljenima je predstavio Poruku pape Franje za Svjetski dan mira, naslovljenu „Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje“, u kojoj Papa polazi od konstatacije da naša ljudska zajednica nosi, u svom sjećanju i na svome tijelu, ožiljke niza razornih ratova i sukoba koji ne prestaju pogađati osobito najsiromašnije i najranjivije među nama. I dan-danas se velikom broju muškaraca i žena, mladih i starih, niječu dostojanstvo, tjelesni integritet, sloboda, uključujući vjersku slobodu, zajednička solidarnost i nada u budućnost.

Na kraju homilije, potaknut Papinim riječima, nadbiskup je svima poželio sposobnost prihvaćanja osoba onakvima kakve jesu jer tu započinje mir, da uvidimo kako je različitost drugih obogaćenje za sve nas, blagotvorno za cijelu zajednicu i kako bi bez različitosti drugih bili siromašni. „Svima nam želim tu sposobnost prihvaćanja drugih i drugačijih od nas, da u novoj godini bude više mira, radosti, sklada i zajedništva, kako u našim međusobnim odnosima, tako i u čitavom našem hrvatskom društvu“, zaključio je nadbiskup.

Misno slavlje pjevanjem je animirao Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo Ivana Andrića.