Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Jurkovič o UN-ovu izvještaju o vjerskim slobodama, vjerovanjima i rodnoj ravnopravnosti

Ženeva (IKA)

Predstavnik Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nadbiskup Ivan Jurkovič konstatirao je da je posljednji izvještaj Ujedinjenih naroda koji je posvećen vjerskoj slobodi, vjerovanju i rodnoj ravnopravnosti djelomično napad na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti. Nadbiskup Jurković mišljenja je da ne odražava društvenu i kulturnu stvarnost mnogih naroda te dodao da „ne postoje prava koja vrijede manje od drugih”, prenosi u srijedu 4. ožujka hrvatsko izdanje Vatican Newsa.

„Neprihvatljivo i uvredljivo”, tako je nadbiskup Ivan Jurkovič okarakterizirao neke dijelove Izvještaja o vjerskoj slobodi i vjerovanju koji je predstavljen 2. ožujka u Ženevi, tijekom 43. zasjedanja Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, veliku je zabrinutost izrazio osobito zbog činjenice što mnogi podaci na koje se dokument oslanja preporučuju da vjerska sloboda, vjerovanje i prigovor savjesti moraju biti drugotni u odnosu na druga takozvana ljudska prava, osobito ona kojima neke države i međunarodne ustanove izražavaju svojevrsnu ideološku kolonizaciju.

„Izvještaj koji je predstavljen, pod tim je vidikom barem djelomično napad na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti”, istaknuo je nadbiskup Ivan Jurkovič.

Kritična je točka izvještaja konkretno ona koja je posvećena vjerskoj slobodi, vjerovanju i rodnoj ravnopravnosti, rekao je nadbiskup Jurkovič i primijetio da se dokument u njoj usredotočuje na promicanje vizije ljudskog društva koju svi ne dijele i koja ne odražava društvenu, kulturnu i vjersku stvarnost mnogih naroda, osobito što se tiče zaštite muškaraca i žena bilo koje vjere i vjerovanja, a koji su progonjeni i diskriminirani.

„Sve je to ironija sudbine, upravo nakon 4. veljače 2019. godine, kada su papa Franjo i veliki imam džamije Al-Azhar potpisali Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život, koji poziva svjetske vođe da rade na širenju kulture tolerancije i mirnoga suživota”, rekao je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i napomenuo da „unatoč tome, izvještaj se ni na koji način ne osvrće na napore vjerskih predstavnika koji su intervenirali što prije kako bi zaustavili prolijevanje nevine krvi i okončali ratove”.
Podsjećajući potom da je Sveta Stolica rod oduvijek shvaćala u skladu s redovitom upotrebom koja je općenito prihvaćena, utemeljena na biološkom muškom i ženskom identitetu, stalni promatrač Svete Stolice citirao je govor pape Franje prigodom susreta s diplomatskim zborom 7. siječnja 2019. godine u kojem se osvrnuo određene trendove u međunarodnim organizacijama koje nameću vlastite vizije i ideje, pokrećući nove oblike ideološke kolonizacije koje nerijetko ne poštuju identitet, dostojanstvo i osjetljivost naroda.

„Prilično je neugodno, no sve manje iznenađujuće s obzirom na njegovu učestalost, da izvještaj Ujedinjenih naroda koji bi trebali štititi temeljno i opće čovjekovo pravo na slobodu vjere, vjerovanja i prigovora savjesti, sada napadaju istu stvarnost koju su pozvani štititi”, zaključio je nadbiskup Ivan Jurkovič.