Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: izvjestaj

Pozitivni osvrt na tijek sinodalnoga procesa

U središtu 15. susreta Redovitog vijeća Biskupske sinode bio je osvrt na dosadašnji tijek sinodalnog procesa i bilješka za realizaciju „izvješća“ biskupija, biskupskih konferencija, sinoda Istočnih Crkava ili drugih crkvenih tijela, ističe se u izvještaju sa susreta objavljenom 7. veljače, prenosi Vatican News.

Predstavljena istraga o slučajevima zlostavljanja u Muenchenskoj nadbiskupiji

U Muenchenu je 20. siječnja na konferenciji za novinare predstavljena istraga koju je Muenchenska nadbiskupija naručila u veljači 2020. od neovisnog odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl (WSW) o načinu na koji su se muenchenski nadbiskupi od 1945. do 2019. suočavali sa slučajevima zlostavljanja, među njima i Joseph Ratzinger, nadbiskup Muenchena od 1977. do 1982. godine, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

U cijelome svijetu pogoršano stanje vjerskih sloboda

Povjerenik njemačke savezne Vlade za vjerske slobode Markus Grübel upozorio je da se u posljednjih deset godina izrazito pogoršalo stanje vjerskih sloboda u cijelome svijetu, prenosi u petak 20. kolovoza Vatican News.

UN upozorava na akutnu nesigurnost hrane u 23 žarišta gladi

U novom izvještaju Organizacija UN za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetski program za hranu (WFP) upozoravaju da sukobi, birokracija i nedostatna sredstva onemogućuju pomoć za suzbijanje gladi, što pak vodi akutnoj nesigurnosti hrane u svijetu, prenosi Vatican News.

Izvještaj s Kaptola: Uspješno uklonjen vrh sjevernog zvonika katedrale

Nakon višetjednih priprema te nakon molitve za blagoslovljen ishod i sigurnost radnika, koju je u četvrtak 16. ožujka predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, na uskrsni petak 17. travnja poslijepodne uspješno je izveden izrazito složen i zahtjevan zahvat micanja vrha sjevernog zvonika zagrebačke katedrale teško oštećenog u potresu 22. ožujka, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Jurkovič o UN-ovu izvještaju o vjerskim slobodama, vjerovanjima i rodnoj ravnopravnosti

Predstavnik Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nadbiskup Ivan Jurkovič konstatirao je da je posljednji izvještaj Ujedinjenih naroda koji je posvećen vjerskoj slobodi, vjerovanju i rodnoj ravnopravnosti djelomično napad na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti. Nadbiskup Jurković mišljenja je da ne odražava društvenu i kulturnu stvarnost mnogih naroda te dodao da „ne postoje prava koja vrijede manje od drugih”, prenosi u srijedu 4. ožujka hrvatsko izdanje Vatican Newsa.

1 2