Budi dio naše mreže
Izbornik

U svijetu se povećavaju vjerski progoni i kršenja vjerskih sloboda

Rim (IKA)

Zaklada papinskoga prava "Pomoć Crkvi u nevolji" objavila je, putem web prezentacije, 15. izdanje izvještaja o vjerskoj slobodi u svijetu, za razdoblje od 2018. do 2020. godine, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 24. travnja.

Šri Lanka

Pakistanska kršćanka Asia Bibi posebna gošća na predstavljanju izvještaja

Na predstavljanju je sudjelovala posebna gošća Asia Bibi, pakistanska kršćanka koja je 10 godina provela u zatvoru pod optužbom za bogohuljenje. Ispričala je svoju kalvariju, posebno govoreći o svojim dvjema kćerima koje su 2009. godine, kada je ona uhićena, imale 8 i 9 godina. K tomu, jedna je od njih s tjelesnom invalidnošću i mentalnom zaostalosti. “Odvojene od majke dugo vremena, jasno je da su kćeri pretrpjele traume”, kazala je Asia koja, danas slobodna živi sa svojom obitelji u Kanadi, poziva na reviziju zakona o bogohulstvu, i ako je moguće, ukidanje tog zakona.

“To je mač koji pogađa muslimane, kršćane i druge manjine”, mišljenja je Asia Bibi. Stoga je najavila skori odlazak u Rim te izrazila zahvalnost papi Franji i Benediktu XVI. na potpori i molitvama tijekom godina. Njezino hvala proširuje se na sve one koji su se zauzeli za njezino oslobođenje.

Pogoršanje u Africi zbog umnožavanja džihadističkog terorizma

Sirija

U izvještaju su zemlje obojane crvenom i narančastom bojom. Ne da bi se označilo područje ograničenja zbog bolesti COVID-19, već da bi se prijavila kršenja koja se povećavaju zbog širenja virusa nasilja nad slobodom iskazivanja vjere. Izvještaj pokazuje da se sloboda vjeroispovijesti krši u jednoj od tri zemlje, te ako je u prethodnom izvještaju bilo 38 zemalja s prekršajima, danas ih je 62. Procjenjuje se da oko 67 posto svjetskog stanovništva, odnosno 5,2 milijarde ljudi, živi u zemljama u kojima postoje ozbiljna ograničenja.

Do posebnoga je pogoršanja došlo u Africi zbog umnožavanja džihadističkog terorizma. Džihadisti sve više koriste web stranice i društvene mreže, kako bi tražili nove podružnice i planirali svoje akcije.

Autoritarni režimi ili etno-religiozni nacionalizam ranjavaju i ubijaju vjerske slobode

Indija

“Cyber-kalifat, koji se globalno širi, sada je postao konsolidirano sredstvo”,  stoji u izvještaju. Autoritarni režimi, ili etno-religiozni nacionalizam, također ranjavaju i ubijaju vjerske slobode. To se posebno odnosi na države poput Indije, Nepala, Mjanmara ili Tajlanda gdje su vjerske manjine u opasnosti da budu građani drugog reda.

Sudionici predstavljanja na kraju su uputili snažan poziv da se na ignoriraju mnogi progonjeni zbog vjere te podsjetili, kao što to čini kardinal Mauro Piacenza, predsjednik Zaklade papinskoga prava “Pomoć Crkvi u nevolji”, da put mira prolazi kroz poštovanje tog temeljnog prava, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 24. travnja.