Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena istraga o slučajevima zlostavljanja u Muenchenskoj nadbiskupiji

Muenchen (IKA)

U Muenchenu je 20. siječnja na konferenciji za novinare predstavljena istraga koju je Muenchenska nadbiskupija naručila u veljači 2020. od neovisnog odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl (WSW) o načinu na koji su se muenchenski nadbiskupi od 1945. do 2019. suočavali sa slučajevima zlostavljanja, među njima i Joseph Ratzinger, nadbiskup Muenchena od 1977. do 1982. godine, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Najmanje 497 osoba zlostavljano je u nadbiskupiji Muenchen-Freising u razdoblju od gotovo 74 godine (od 1945. do 2019.). Uglavnom se radi o mladim žrtvama, muškarcima, njih 247, dok su 182 žene, od kojih je 60% u dobi od 8-14 godina. Počinitelja zlostavljanja je 235, među kojima 173 svećenika, devetorica đakona, petorica pastoralnih referenata, 48 osoba iz školske sredine.

Izvješće je predstavljeno na dvosatnoj konferenciji za novinare u “Haus der Deutschen Wirtschaft”, u nazočnosti predstavnika nadbiskupije, ali ne i kardinala Reinharda Marxa. Nazočni su bili i članovi nadbiskupijskog Vijeća žrtava zlostavljanja. Tijekom sastanka izvatke iz više od tisuću stranica pročitali su voditelj odvjetničkog društva Martin Pusch i odvjetnica Marion Westphal. U više od godinu dana rada, izvješće se usredotočilo na upravljanje prošlim slučajevima zlostavljanja, kroz intervjue i razgovore sa žrtvama i onima koji su obnašali i obnašaju odgovorne pozicije u nadbiskupiji. Od 71 ispitane osobe, 56 je odgovorilo na upit. Izjave su uspoređene krajem kolovoza 2021. Predstavljeno je 65 “stvarnih” i “sumnji na” zlostavljanja. Prema mišljenju stručnjaka, broj neprijavljenih zločina bio bi “znatno veći”.

Izvješće se posebno osvrće na način upravljanja i suočavanja nadbiskupa koji su nasljeđivali jedan drugoga na čelu Muenchenske nadbiskupije: Michael von Faulhaber, Joseph Wendel, Julius Döpfner, Joseph Ratzinger, Friedrich Wetter i Reinhard Marx. Način upravljanja Benedikta XVI., koji je bio nadbiskup Muenchena od 1977. do 1982., također je ispitan tijekom godina kada je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere. Neovisna komisija identificirala je četiri slučaja koja su se dogodila tijekom službe tadašnjeg kardinala Ratzingera, ali su odgovorni za zlostavljanja i dalje ostali na dužnosti. Sastavljači izvješća smatraju da je bilo njegove odgovornosti, dok je Papa emeritus – kako su i sami izvijestili – odgovarao na pitanja i izjavio da nije bio upoznat sa situacijom. Najupečatljiviji slučaj je onaj svećenika iz biskupije Essen koji je kasnije premješten u Muenchen. Slučaj je poznat od 2010. godine.

Kardinalu Marxu, rekao je Pusch na konferenciji, pripisuju se “pogreške” u ponašanju u odnosu na dva slučaja zlostavljanja tijekom 2008. godine. Došlo je do značajnog povećanja broja pritužbi počevši od 2015. O sadržaju izvješća, čelnici nadbiskupije nisu bili znali ništa do njegove objave, osim nekih manjih dijelova objavljenih ranije u njemačkim tisku. Crkva u Muenchenu će komentirati sadržaj izvješća, “nakon prvog pregleda” dokumenta u četvrtak 27. siječnja.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni novinarima je izjavio: “Sveta Stolica vjeruje da mora posvetiti dužnu pozornost dokumentu čiji sadržaj trenutačno ne zna. U sljedećih nekoliko dana, nakon objave, ispitat će ga i moći će na odgovarajući način propitati detalje”. “Ponavljajući osjećaj srama i grižnje savjesti zbog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili svećenici, ističe se u vatikanskoj noti, Sveta Stolica jamči blizinu svim žrtvama i potvrđuje put kojim se štiti najmanje jamčeći im sigurno okruženje”.