Budi dio naše mreže
Izbornik

Izvještaj s Kaptola: Uspješno uklonjen vrh sjevernog zvonika katedrale

Zagreb (IKA/TU)

Nakon višetjednih priprema te nakon molitve za blagoslovljen ishod i sigurnost radnika, koju je u četvrtak 16. ožujka predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, na uskrsni petak 17. travnja poslijepodne uspješno je izveden izrazito složen i zahtjevan zahvat micanja vrha sjevernog zvonika zagrebačke katedrale teško oštećenog u potresu 22. ožujka, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Kontroliranom eksplozijom u 17 sati i 58 minuta omogućeno je odvajanje vrha sjevernog zvonika između 72. i 73. reda te njegovo uspješno spuštanje na zemlju.
Cjelokupna operacija uklanjanja vrha zvonika, nužna za sigurnost ljudi i katedrale, okupila je čitav niz stručnjaka koji su, višebrojnim testiranjem i vježbanjem, zaslužni za uspješno izvođenje zahvata.

Inženjeri, alpinisti, dizaličari, građevinski radnici, pripadnici Hrvatske vojske, stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, policija, snimatelji i drugi, zajedničkim su djelovanjem, pod vodstvom predsjednika Odbora za obnovu zagrebačke katedrale mons. Ivana Hrena te nadzornog inženjera i projektanta obnove katedrale Damira Foretića, izveli jedinstvenu operaciju sanacije sakralnog objekta.

Ovaj građevinski pothvat pratio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Operacija skidanja vrha zvonika zagrebačke katedrale, simbola hrvatskog duhovnog i kulturnog identiteta, započela je u petak rano ujutro. Četvorica alpinista Zoran Malnar, Pavel Car, Ivo Vrangeš i Alen Hertl bili su zaslužni za pripremu i osiguranje samog vrha zvonika, izvršivši izvide stanja na vrhu od ranih jutarnjih sati.

Zatim su pripadnici inženjerske pukovnije Hrvatske vojske pod zapovjedništvom pukovnika Miroslava Cara izvršili bušenje kamena na devet mjesta i njihovo punjenje s ukupno 48 grama plastičnog eksploziva s ciljem oslabljivanja sidrenih klinova u samom vijencu zvonika između 72. i 73. reda i preciznog prekidanja čelične sajle na istoj visini. U testiranju kao i izvedbi detonacije sudjelovali su profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Mario Dobrilović i dr. sc. Vječislav Bohanek.

Ne manje važnu zadaću imali su i pripadnici Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pod zapovjedništvom bojnika Marija Maslova koji su dronovima nadzirali zračni prostor i snimanjem iz zraka voditeljima operacije omogućavali sliku realnog stanja vrha zvonika. Pripadnike Hrvatske vojske obišao je u izvršavanju zadaće i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj.

Završnu radnju prije detonacije i odvajanja ponovno su učinili alpinisti koji su pričvrstili sajle s velike dizalice na gurtne oko vrha zvonika. Nakon prvog pokušaja učvršćivanja uvidjelo se da je potrebno učiniti korekciju duljine sajle što je uspješno učinjeno u drugom pokušaju. Nakon spuštanja alpinista pristupilo se konačnoj provjeri stanja preko snimki koje su u stožer dolazile iz četiriju drona, triju vojnih i jednog službenog snimatelja. U trenutku optimalnih meteoroloških uvjeta izvršena je detonacija nakon koje se vrh sjevernog zvonika, privezan na veliku dizalicu, odvojio od donjeg dijela te je vještim upravljanjem dizaličara uspješno spušten na zemlju na predviđeno mjesto.

Mons. Ivan Hren i inženjer Damir Foretić / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Nakon spuštanja vrha zvonika na zemlju, za što su zaslužni vješti dizaličari pod vodstvom glavnog dizaličara Hrvoja, nastupilo je oduševljenje svih uključenih u ovu povijesnu operaciju koja je izazvala veliki interes javnosti. Po spuštanju vrha zvonika zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obišao je sudionike operacije te im srdačno čestitao na uspješno izvršenom zadatku.

Čestitkama izvođačima zahvata pridružio se i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednika Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Mediji su tijekom cijelog dana izvještavali s lokacije između Dolca i Kaptola, a prijenos uživo mogao se pratiti i na Facebook stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Neka je hvala Bogu koji je svojom rukom pratio sve uključene, Blaženoj Djevici Mariji i svetim ugarskim kraljevima kojima je posvećena zagrebačka katedrala te bl. Alojziju Stepincu na nebeskom zagovoru.

FOTOGALERIJA