Budi dio naše mreže
Izbornik

UNICEF: Milijardi djece prijeti ekstremna opasnost od klimatske krize

New York (IKA)

Klimatsko izvješće koje je objavio UNICEF u petak 20. kolovoza upozorava da milijardi djece prijeti ekstremno visoka opasnost od klimatske krize, prenosi Hina.

Izvješće naslovljeno “Klimatska kriza je kriza dječjih prava” svrstava 33 države pod “ekstremno visok rizik”.

Među tim državama su Indija, Nigerija, Filipini i subsaharske afričke države.

Djeca u tim zemljama “suočavaju se sa smrtonosnom kombinacijom izloženosti višestrukim klimatskim i ekološkim šokovima s visokom ugroženošću zbog neadekvatnih temeljnih usluga, kao što su voda i sanitarni uvjeti, zdravstvena skrb i obrazovanje”, navodi se.

“Prvi put imamo cjelovitu sliku o tome koliko su djeca ugrožena zbog klimatskih promjena i ta je slika nezamislivo strašna”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Klimatski i ekološki šokovi potkopavaju cjelokupni spektar dječjih prava, od pristupa čistom zraku, hrani i sigurnoj vodi do obrazovanja, stanovanja, slobode od eksploatacije – čak i prava na preživljavanje.

“Gotovo ni jedno dijete neće ostati neugroženo”, rekla je Fore.

UN-ova agencija za djecu pozvala je vlade i tvrtke da “slušaju djecu i daju prioritet akcijama koje ih štite od utjecaja dok ubrzavaju rad na tome da dramatično smanje emisije stakleničkih plinova”.

UNICEF stoga poziva na veće ulaganje u prilagodbu klimi i na smanjenje stakleničkih plinova.

U svom izvješću agencija navodi da bi se djeca trebala obrazovati o klimi i učiti o zelenim vještinama.

UNICEF u izvješću poziva da se mladi ljudi uključe u klimatske pregovore i odluke, izvijestila je Hina u petak 20. kolovoza.