Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica objavila službeno priopćenje u svezi 26. konferencije UN-a o klimatskim promjenama

Vatikan/Glasgow (IKA)

Sveta Stolica objavila je službeno priopćenje o sudjelovanju na 26. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u škotskom Glasgowu, izvještava u petak 12. studenoga hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Izaslanstvo Svete Stolice iznijelo je zabrinutost pape Franje za naš zajednički dom, ističući ljudsko lice klimatske krize i njezin utjecaj na najsiromašnije i one koji su najmanje pridonijeli izazivanju krize, stoji u priopćenju.

Obveze koje su preuzele države ambiciozne su, navodi se. One uključuju ograničavanje porasta prosječne globalne temperature na 1,5 C iznad predindustrijskih razina te osiguravanje potrebnih financijskih sredstava, što je obećavajuće i doista ključno za opstanak najranjivijih zajednica.

Delegacija Svete Stolice cijeni obveze koje su države preuzele svojim obećanjima. Iako je potrebno učiniti više, važno je biti proaktivan u pronalaženju učinkovitih načina za provedbu tih obećanja.

Tijekom ova dva tjedna, uočene su razne “praznine“ u područjima ublažavanja, prilagodbe i financiranja, navodi se u priopćenju. Sredstva koja su stavljena na raspolaganje za ova tri aspekta, a temeljena su na postizanje ciljeva Pariškog sporazuma, trebat će ojačati i obnoviti kako bi to bilo moguće. Sveta Stolica se nada da će COP26 moći postići dogovor o jasnom planu za brzo popunjavanje tih praznina te da će u tome razvijene zemlje preuzeti vodstvo.

Pitanje gubitka i štete napose je kritično kada je riječ o zajednicama koje su najosjetljivije na klimatske promjene, što je prepoznato i u zajedničkom apelu koji su potpisale vjerske vođe i znanstvenici 4. listopada. Papa Franjo je isto tako u enciklici Laudato Si’ govorio o ekološkom dugu i solidarnosti koju industrijalizirane zemlje duguju siromašnima, stoji u priopćenju.

Delegacija Svete Stolice se nada da bi konačne odluke ove konferencije mogle biti nadahnute istinskim osjećajem odgovornosti prema sadašnjim i budućim naraštajima, kao i brigom za naš zajednički dom te da će te odluke uistinu odgovoriti na vapaj Zemlje i vapaj siromaha (Laudato Si’, br. 49). Kako je napisao Papa u pismu škotskim vjernicima, vrijeme istječe, ova se prilika ne smije potratiti, izvijestila je u petak 12. studenoga hrvatska redakcija Vatican Newsa.