Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić sudjelovao na dekanatskom susretu svećenika Kliškog dekanata

Dicmo Donje (IKA)

U Župi svetoga Jakova u Dicmu Donjem susreli su se u srijedu, 8. studenoga župnici Kliškoga dekanata na dekanatskom susretu kojemu je nazočio i novi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret je počeo klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župnoj crkvi sv. Jakova i Ane. U meditaciji dekan don Vlado Strikić govorio je o svećeničkim zvanjima i otvorenosti svećenika poticajima koji dolaze iz povezanosti s Isusom Kristom kroz molitvu i meditaciju o Riječi Božjoj.

Radni dio susreta održan je u župnoj dvorani. Na početku susreta sve nazočne, a posebno nadbiskupa, pozdravio je dekan don Vlado Strikić.

Nadbiskup Križić istaknuo je da je njegova velika želja bila posjetiti i upoznati, što je bolje moguće, svećenike, župnike, vjernike i duhovne prilike u povjerenoj mu nadbiskupiji. „Tako mi se činila odlična prilika nazočiti dekanatskim susretima različitih dekanata s područja nadbiskupije. Na tim susretima vjerujem da ću steći uvid u duhovna gibanja naše nadbiskupije. Želja mi je bila upoznati sve župe, no ne vjerujem da bi to bilo moguće za vremena moga mandata, zbog velikog broja župa. Svakako, dekanatski susreti su odlična prilika za tako nešto. Drago mi je biti ovdje s vama, dragi župnici, i drago mi je da je upravo Kliški dekanat prvi dekanat koji vizitiram“, istaknuo je nadbiskup.

Na početku radnog dijela svi župnici predstavili su sebe, pastoralni rad i pastoralne prilike u svojim župama. Na susretu su sudjelovali župnici: don Vlado Strikić, dekan Kliškog dekanata i župnik Župe sv. Jakova u Dicmu Donjem; don Miro Šestan, župnik župe Klis; don Ivan Ćubelić, župnik Župe sv. Mihovila u Dugopolju; don Zdravko Vučak, župnik u Krušvaru i Ercegovcima; don Jozo Varvodić, župnik u Bisku; fra Miroslav Modrić, župnik u Prugovu; don Marin Marčić, župnik u Muću Donjem; don Ivica Barišić, župnik u Muću Gornjem; don Boris Vidović, župnik u Koprivnu i Konjskome te don Nikola Golemac, koji je bio u odsustvu zbog zdravstvenih razloga, ali čiji je pastoralni rad ukratko predstavio dekan Strikić.

Povodom zasjedanja XVI. opće redovite skupštine Biskupske sinode o temi sinodalnosti u Crkvi, prigodno je odabrano da središnja tema kolokvija bude posvećena sinodalnosti Crkve. Tematsko predavanje o sinodalnosti i sinodalnom hodu održao je župnik Župe sv. Mihovila u Dugopolju don Ivan Ćubelić. Ukratko je opisao povijesni nastanak Sinode. Naime, do sada je održano 15 općih sinoda biskupa, 11 specijalnih i 3 opće izvanredne. U listopadu 2021. godine papa Franjo označio je početak sinodalnog hoda koji je trajao tri godine te je bio podijeljen u tri „hoda“ – dijecezanski, kontinentalni i sveopći, a obuhvatio je razna savjetovanja pod geslom „pojedinci u slušanju drugih, a svi u slušanju Duha Svetoga“.

Od 4. do 29. listopada u Rimu je održano prvo opće zasjedanje XVI. redovite biskupske sinode o temi „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Govor o sinodalnosti nije pokušaj da se nasilno demokratizira Crkva ili da se u nju uvede parlament koji će demokratskim putem izglasavati istine vjere. Zasjedanjem Sinode o sinodalnosti Crkva se vraća na temeljnu intuiciju Drugog vatikanskog koncila, a to znači da se ponovno oživljava onaj odnos između Božjeg naroda i učiteljstva Crkve, kako je to zamislio Drugi vatikanski koncil u dogmatskoj konstituciji „Lumen gentium“.

Nakon tematskog izlaganja svećenici su ostali sa svojim pastirom u razgovoru o sinodi i pastoralnim problemima u svojim župa. Poslije kolokvija svećenici Kliškog dekanata, zajedno s nadbiskupom, otišli su u prostorije župne kuće gdje su nastavili druženje na zajedničkom ručku.