Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Lavova Mieczysław Mokrzycki posjetio Svetište Gospe Sinjske

Sinj (IKA)

Nadbiskup Lavova mons. Mieczysław Mokrzycki posjetio je u sklopu trećeg Kongresa duhovne baštine marijanskih svetišta, u petak, 21. lipnja 2024., Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, izvijestili su iz Svetišta.

Nadbiskup Mokrzycki sudjelovao je na Kongresu i predstavio Marijansko svetište u Lavovu, a prije izlaganja obratio se nazočnima: „Bio sam u Hrvatskoj 2003. s papom Ivanom Pavlom II. i vidio sam koliko Hrvatski narod ljubi i štuje Majku Božju. Prije dva dana bio sam kod pape Franje i kazao sam mu da idem u Sinj na ovaj kongres. Bilo mu je drago to čuti i prenosim vam njegove pozdrave i molitvu“, kazao je nadbiskup Mokrzycki.

U poslijepodnevnim satima nadbiskup je otvorio izložbu zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“. Otvarajući izložbu podsjetio je kako je papa Ivan Pavao II. za svoga pontifikata mnoge ljude proglasio svetima i blaženima jer je želio poručiti da sveci nisu samo ljudi prošlosti, već i sadašnjosti. „Po njima se svi možemo posvetiti kako bi ljudima oko sebe posvjedočili ljepotu i dobrotu svetosti i kršćanskoga imena. Neka vas hrvatski sveci i blaženici prate svojim zagovorom u sve dane“, poručio je nadbiskup Mokrzycki.

Nakon otvorenja izložbe nadbiskup Mokrzycki predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Koncelebrirali su gvardijan i čuvar Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić, generalni vikar Hvarske biskupije don Stanko Jerčić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu don Antun Sente te ostali svećenici.

U slavlju su sudjelovala još svećenici, predstavnici marijanskih svetišta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Poljske. Sudjelovali su i brojni župljani, kao i hrvatski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog.

Na početku euharistijskog slavlja dobrodošlicu je nadbiskupu Mokrzyckom uputio gvardijan fra Marinko Vukman istaknuvši da je njegov pohod povijesni dan za Sinj, Svetište i Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske. Na misi su pjevali članovi Mješovitog zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Na početku homilije nadbiskup Mokrzycki zahvalio je na pozivu u Sinj i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Istaknuo je da dolazi kao hodočasnik s nakanom za mir i okončanje rata u Ukrajini. Posebno je zahvalio na molitvama i svakom obliku pomoći za ukrajinski narod: „Dragi svećenici i osobe posvećenog života! Draga braćo i sestre, hodočasnici koji ste došli Gospi od Milosti! Stojeći na ovom svetom mjestu želim izraziti veliku radost što se mogu s vama, pokloniti Gospi od Milosti. Čineći to posebno sam ganut, pošto imamo zajedničku zaštitnicu, koja povezuje naša dva grada u kojima živimo, vaš Sinj i moj Lavov. Sveta Marija u svojoj milosti se posebno brine za oba grada. Dolazim u ovo Svetište baš kao i vi, kao hodočasnik koji je, napustivši svoj dom u Lavovu, otišao Majci donijeti svoje brige i strahove, podijeliti s njom radost vjere, zagrliti s njom križ i zahvaliti joj za majčinsku brižnost i zagovor kod Boga. Dolazak ovdje smatram kao hodočašće mira i donosim na ovo sveto mjesto želje milijuna ljudi, kojima je oduzeta radost i sigurnost. Dolazim ovdje da u njihovo ime zamolim Svetu Mariju da stane u obranu povrijeđenih i u svojoj majčinskoj brižnosti pomogne okončati rat. To je moja hodočasnička nakana i to je moj poziv Njoj koja nikada nije napustila onoga tko joj se obrati i od nje traži pomoć i milosnu utjehu. Zato hvala vam što ste mi omogućili ovo hodočašće. Hvala vam što stojeći među vama mogu slaviti Boga i hvala Majci koja sve razumije i svima nama pomaže svojim zagovorom. Svoju nazočnost ovdje doživljavam i kao dokaz zahvalnosti prema Gospi i Katoličkoj Crkvi diljem svijeta što nas molitvama podupire u ovim teškim trenucima, birajući put brige za mir. Tu sam da izrazim zahvalnost brojnim katoličkim krugovima na materijalnoj pomoći koja je za tisuće naših vjernika ne samo dokaz solidarnosti, već i dar koji im pomaže živjeti u ovoj teškoj situaciji“, kazao je nadbiskup.

Govoreći o kršćanskoj kreposti, nadbiskup Mokrzycki je naglasio njezinu važnost za vjernički život. Primjer kreposnog života vidi se u životu Blažene Djevice Marije, naglasio je nadbiskup i dodao: „Stojeći na ovom svetom mjestu želio bih skrenuti pozornost na krepost bez koje se ne može zamisliti ljudski život. Vrlina koja ublažava napetosti, razvija inicijativu, tjera ljude na herojska djela i pokretačka je snaga svih ljudskih djelovanja. Vrlina koja spaja ljude i narode, a ime te vrline je ljubav. (…) Papa Benedikt XVI. je rekao: ‘U srcu svake osobe postoji želja za domom (…) u kojem će ljubav biti kruh svagdašnji, opraštanje će biti potreba za razumijevanjem, a istina izvor iz kojeg izvire mir srca. To je čežnja za domom koji vas ispunjava ponosom, kojeg se nećete morati sramiti i čiji pepeo nikada nećete morati oplakivati. Ta želja nije ništa drugo nego čežnja za punim, sretnim i uspješnim životom. Ne plašite se ove čežnje! Ne bježite od nje!.’

Ove su nam Papine riječi danas prijeko potrebne kako bismo u svakodnevnom životu na tim vrijednostima mogli graditi jedan zajednički dom, bez podjela i svađa. Kuća ispunjena mirom i međusobnim poštovanjem. Danas, kada smo u Kući Gospe od Milosti, ove nas Papine riječi podsjećaju da je Ona oko sebe izgradila kuću ljubavi i poštovanja. Kuća dobrote i otvorenosti prema ljudima, pristojnog odgoja i svetosti braka. Stoga, dok gledamo u njezinu kuću, moramo zapamtiti da njezina milost ne može biti ispisana samo na zastavama, već je moramo nositi u svojim srcima i slušati njezine jednostavne riječi koje je izgovorila u Kani Galilejskoj: ‘Učinite sve što vam kaže’. Stoga je danas na ovome mjestu potrebno podsjetiti sve ljude na zemlji na ovu jednostavnu tvrdnju da je Isus naš Gospodin i da je Njegovo evanđelje put ljubavi, ne samo zatvorene u riječima, već i ostvarene u djelima. Uostalom, odgovornost za vjeru i Crkvu, za slogu i međusobno poštovanje danas je u našim rukama. Stoga vas danas molim da se čvrsto držite Boga i Njegovog evanđelja, jer je to put mira i dobrote. Držite se Svete Marije, koja je kao Majka Crkve ta koja pokazuje koliko se vrijedi držati Boga.“

Kao onaj koji ima milost biti u blizini Ivana Pavla II., nadbiskup je istaknuo njegovu marijansku duhovnost. „Sveti Ivan Pavao II više je puta ponavljao kako gleda u Mariju i od Nje crpi nadahnuće za vjeru i snagu za ustrajnost. Rekao je: ‘Moja snaga dolazi od Isusa, kroz Tebe Marijo, kroz tvoje Srce, kroz tvoju bol i suze, kroz tvoju ljubav’ i htio nas potaknuti: ‘Idite k Mariji. Idite s Marijom. Neka u našim srcima odzvanja jeka Nje – fiat’. Stoga, po uzoru na svetog Ivana Pavla II. usuđujem se pozivati – Neka nas sve zaštiti od zla i pripravi za dobro Gospa, Milostiva Majka, da možemo činiti sve po volji Njezina Sina. Neka nas Gospa, Milostiva Majka, kao stoljećima prije, i danas zagrli, da u nemirima današnjice ustrajemo i ne izgubimo vjeru, jer tko ustraje do kraja, bit će spašen. To će se dogoditi kada slijedimo upute svetog Ivana Pavla II. koji nas je potaknuo: ‘Neka nam put bude zajednički. Neka naša molitva bude ponizna. Neka naša ljubav bude moćna. Neka naša nada bude veća od svega što se toj nadi može suprotstaviti’. Dakle, neka se naša svakodnevica jednoga dana pokaže znakom naše svetosti, da ne posramimo Sina Božjega i njegovu Majku Mariju“, zaključio je mons. Mokrzycki.

Na završetku misnog slavlja nadbiskup Mieczysław Mokrzycki darovao je Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske krunicu pape Ivana Pavla II., koje je papa darivao marijanskim svetištima u svijetu. Gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske darovao je nadbiskupu zlatni medaljon akademskog kipara Kuzme Kovačića izrađen 2015. godine, o proslavi 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama po zagovoru Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske.

Slavlje je završilo molitvom nadbiskupa pred oltarom i slikom Čudotvorne Gospe Sinjske. Molitvu za mir u Ukrajini predmolio je na hrvatskom jeziku gvardijan fra Marinko Vukman. Nakon mise u klaustru Samostana održan je koncert duhovnih skladbi posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Na koncertu su nastupili Klapa Sinj, tenori Vladimir Garić i Kiara Generalić, izvijestili su iz Svetišta.