Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: „Božja zamisao s obitelji“

Trogir (IKA )

Međunarodna konferencija o temi „Pomirenje“ koju organiziraju međunarodna udruga vjernika laika International Military Apostolate - Međunarodni vojni apostolat - sa sjedištem u Nizozemskoj i Vojni ordinarijat u RH održava se od 13. do 19. listopada u hotelu „Medena“ u Trogiru.

Temu „Pomirenje“ sudionici razmatraju na više razina: pomirenje između Boga i čovjeka u sakramentu ispovijedi, pomirenje u obitelji, na društvenoj, nacionalnoj, međunarodnoj i svjetskoj razini. Na konferenciji je u utorak 16. listopada sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić i održao predavanje „Božja zamisao s obitelji“.

Udruga „Međunarodni vojni apostolat“ okuplja djelatne vojne osobe i vojne kapelane, predstavnike katoličkog dušobrižništva u vojskama zemalja svijeta. Na konferenciji sudjeluje oko šezdeset osoba iz petnaest zemalja sa svih kontinenata. Iz Hrvatske na konferenciji sudjeluju vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, a kao predavači i načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo predstavio je vojni pastoral u Hrvatskoj, dvojica kadeta s Hrvatskoga vojnog učilišta te drugi stručni predavači, svećenici i vjernici laici iz svijeta. Iza svakog predavanja održana je rasprava. U četvrtak 18. listopada sudionicima se obratio i ministar obrane RH general Damir Krstičević.

Svaki dan sudionici konferencije započinju molitvom Časoslova i sudjeluju na misnom slavlju. U srijedu 17. listopada pohodili su Hvar gdje ih je primio i hvarski biskup Petar Palić, a poslijepodne toga dana biskup Bogdan za sudionike Konferencije slavio je misu u splitskoj katedrali Sv. Duje.

Povijest ljudskog spasenja ide preko obitelji, ona je u središtu Božje pozornosti, istaknuo je nadbiskup Puljić u predavanju, rekavši da je Božja zamisao o obitelji opisana na prvim stranicama Biblije. Bog je stvorio čovjeka, muško i žensko te im je u srce usadio zakone života i ljubavi. Božji Sin, Isus Krist svojim utjelovljenjem i dolaskom u obitelj sjedinio se sa svakim čovjekom i sa svakom obitelji. Veliki dio svoga života proveo je u obitelji u Nazaretu.

Prema pastoralnoj konstituciji „Crkva u suvremenom svijetu“ obitelj je zajednica osoba, intimna zajednica života i ljubavi, prva škola društvenih vrlina. Obiteljsko zajedništvo je zadatak i poslanje, a budućnost braka nije unaprijed predodređena, nego je predana razumu i srcu, slobodi i odgovornosti supružnika, rekao je nadbiskup. Za to se zajedništvo treba Bogu moliti, isprositi zagovor, zaštitu i blagoslov Svete obitelji, da bi ostvarili što im je po Božjem naumu predviđeno.

„Utjelovljenjem Božjeg Sina Bog je objavio koliko mu je stalo do čovjeka. U tom događaju spasenja spoznajemo kolika je vrijednost svake ljudske osobe. Zbog toga se Crkva ne umara naviještati i braniti svetost života“, rekao je mons. Puljić, podsjetivši na upozorenja sv. Ivana Pavla II. da se rađaju „novi oblici napada na dostojanstvo ljudskog bića u ime prava pojedinačne slobode“. „Kad je pogaženo temeljno pravo na život, Crkva osjeća dužnost i obvezu dati pravo glasa onomu tko glasa nema. Ljudski život je svet i nepovrediv od začetka do naravnog svršetka. Treba ga braniti, poštovati i zauzimati se za njegovo dobro na svim područjima: osobnom, vjerskom, duhovnom, društvenom, zakonodavnom, političkom, gospodarskom, socijalnom i zdravstvenom, svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav“, poručio je mons. Puljić.

Međunarodni vojni apostolat osnovan je 1965. g. u svetištu Santiago de Campostela u Španjolskoj, na inicijativu katoličkih vojnika iz različitih zemalja svijeta. Taj katolički savez okuplja članove iz 29 zemalja svijeta, a promiče vrijednost prisutnosti katoličkih vojnika u oružanim snagama i javnom životu u pojedinim zemljama, kao i na svjetskoj razini. U savezu su predstavnici zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Članice su zemlje u kojima postoji organizirano i zakonom regulirano katoličko vojno dušobrižništvo. Međunarodni vojni apostolat svojim aktivnostima želi pridonijeti izgradnji mira u svijetu. Moralne, društvene i duhovne poteškoće u vojnom području sagledava i nastoji riješiti u svjetlu evanđelja i nauka Katoličke Crkve. U vremenu ugroze mira, pravde, dostojanstva čovjeka i naroda, potrebna je angažiranost katolika koji su pozvani svoju vojničku službu živjeti kršćanski, u prilog miru u crkvenom i javnom životu, potiče ta udruga.

Predsjednik Međunarodnog vojnog apostolata je admiral nizozemske mornarice, a duhovnik svećenik koji je američki general. Prošle godine konferencija se održala u Rimu, ove godine prvi put u Hrvatskoj, a sljedeće godine održava se u Keniji.