Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: I nema zaista pod nebom drugog imena u kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista Uskrsloga

Zadar (IKA)

Svečano Uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu, 20. travnja, u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nadbiskup je za vrijeme bdjenja blagoslovio zdenac s vodom i njome poškropio vjernike koji su obnovili krsno obećanje. „U svetoj vazmenoj noći slavimo pobjedu svjetla nad tamom, istine nad lažima i pobjedu duha nad materijom. Uskrsnuli je postao svjetlo ljudske povijesti i smisao njenih događanja. To smo osjetili u brojnim čitanjima koja su nas uvela u tu povijest spasenja. Od prvog čina stvaranja, preko velikana povijesti Izabranog naroda, Abrahama, Mojsija do proroka, svi su nam htjeli nešto reći. Svi su nam priopćili kako im je Bog u datom trenutku povjerio određene zadatke koje su oni s njegovom pomoću i njegovim blagoslovom priveli kraju“, rekao je nadbiskup Puljić.

„Uskrsli je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je njeno središte i raskrižje, njen smisao i njeno otkupljenje. I nema zaista pod nebom drugog imena u kojemu se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista Uskrsloga“, istaknuo je mons. Puljić.

„U pouskrsnom događaju Uskrsnuli zadaje muke i probleme neprijateljima. Jer opet pokazuje svoju moć, nadmoć. I nad smrću. Pod križem su mu dobacivali, ‘Ako si Sin Božji, siđi, pa ćemo ti vjerovati’. On je uistinu pokazao da je Sin Božji. Ali ne na zahtjev Židova i kada su oni htjeli, nego onda kad su se najmanje nadali: u jutarnju zoru, prvoga dana u tjednu, još za mraka. Povijest je zabilježila brojne ovozemaljske veličine, ali svi su oni u grobu završili, s imenom, ‘Ovdje počiva’. Mnogima se čak i to zamelo. Isusova veličina počinje upravo kod groba i to njegovim slavnim uskrsnućem. Zbog toga je Uskrs u središtu svih blagdana, svetkovina nad svetkovinama, kao što je euharistija sakrament nad sakramentima“, poručio je nadbiskup Puljić, rekavši da se u liturgiji uskrsnog bdjenja događa obrat, nakon boli i suosjećanja u praćenju Isusa na križnom putu na Veliki petak.

„Noć s petka na subotu bila je turobna i bez perspektive. Učenici su u strahu zaključani u Dvorani posljednje večere, kukaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju. Židovi osiguravaju grob sa stražom da ne bi netko od Isusovih došao i ukrao ga, pa onda rekao, ‘Uskrsnuo je!’. Znali su oni za Isusovu tvrdnju da će treći dan uskrsnuti, pa da se to ne bi dogodilo, postavili su stražu. A bili su sigurni da je umro“, rekao je nadbiskup.

„U svetoj noći dogodilo se nešto jedinstveno u povijesti ljudskog roda, što nas nuka da raspetome, umrlome i uskrslome Kristu od radosti pjevamo, jer Krist je uskrsnuo! O tom događaju svjedoče prvi svjedoci i vjesnici i ta vjera u Uskrsloga postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja, da je Pavao rekao: ‘Da Isus nije uskrsnuo, uzaludno sve ovo naše’. Uzaludno naše propovijedanje, naše svjedočenje“, naglasio je nadbiskup, istaknuvši da „Crkva koja još traje obnavlja lice zemlje, a Duh Božji providnošću upravlja tijekom vremena“.

Nadbiskup je podsjetio da smo i u liturgiji s uskrslom svijećom, kada smo tri puta rekli ‘Svjetlo Kristovo’, odgovarali s ‘Bogu hvala’ za to uskrslo svjetlo. A onda veličanstveni Himan uskrsnoj svijeći predstavlja Krista uskrsloga. „Uskrsna noć pokazuje kako Bog uvijek ima zadnju riječ. Bog ne gubi bitaka. Njegova je posljednja“, poručio je mons. Puljić, potaknuvši vjernike na radost jer „Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja“.