Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveno okupljanje roda Puljića u Buni

Blagaj-Buna (IKA)

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić predslavio je misu u Župi Presvetog Trojstva Blagaj-Buna u subotu 23. srpnja u povodu molitvenog okupljanja roda Puljića, objavila je Nedjelja.

U zajedništvu s kardinalom Puljićem misu su suslavili vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni u Hercegovini Tomo Vukšić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, župnik don Slaven Ćorić te, između ostalih, trojica svećenika koji se prezivaju Puljić: don Krešo, don Vinko i don Tomislav.

Nazočnima se na početku obratio župnik Ćorić koji je pozdravio kardinala, nadbiskupe, biskupe te svećenike i vjernike, posebice one koji nose prezime Puljić. Istaknuo je da su nazočne, u 114 godina staroj crkvi, koja je nedavno rastresena potresom, okupili korijeni te je potom progovorio o važnosti crpljenja snage za život upravo iz tih korijena. „Ovo je drugi susret Puljića u Blagaju, iako je trebao biti treći. Na prvom susretu 7. kolovoza 2010. kardinal Puljić je proslavio 40 godina misništva te 20 godina biskupstva“, kazao je župnik te posvijestio da je pandemija COVID-19 2020. spriječila njihovo ponovno okupljanje. Na kraju je napomenuo da mjesni biskup mons. Palić prvi put u toj župnoj crkvi slavi misu.

U prigodnoj propovijedi biskup Palić je istaknuo da su se na misi okupili najprije da zahvale Bogu na svim dobivenim darovima te da se mole za sve preminule „koji su nam prenijeli vjeru i obvezali nas da budemo odgovorni te da taj plamen vjere prenesemo sljedećim generacijama“. Na tragu toga progovorio je o životu sv. Brigite Švedske, suzaštitnice Europe, čiji se blagdan slavio toga dana. Promišljajući o njezinu životu istaknuo je da je ona osnovala jedan sestarski red, a čitav svoj vijek podredila je služenju Kristu i bližnjemu.

Govoreći o činjenici da ju je sv. Ivan Pavao II. proglasio 1999. suzaštitnicom Europe istaknuo je kako Stari kontinent danas proživljava krizu identiteta. „Ona nas podsjeća da naša vrijednost ne dolazi iz onoga što društvo čini od nas ili onoga što mi sami postižemo u smislu svjetskoga uspjeha ili poslova koje obavljamo. Zapošljavanje je vitalno i neophodno, ali za one koji se osjećaju izgubljenima, iskorijenjenima, i daleko od doma, za mnoge ekonomske migrante diljem Europe sv. Brigita svjedoči da gdje god se nađemo možemo vječno nositi plod ako smo ukorijenjeni u Kristu“, rekao je mons. Palić. Nadalje je govorio o mogućnosti svetosti kršćanskih supružnika.

Na kraju je istaknuo da je svetičin život obilježen brojnim darovima i iskustvima te da je „poziv svima nama da se ugledamo u nju, prionemo uz Isusa, nahranimo se kruhom života Isusom Kristom na ovoj euharistiji da bismo i mi mogli donositi obilje ploda u životu“. „Molimo za Europu kako bi se i ona mogla hraniti iz vlastitih kršćanskih korijenja zazivajući moćni zagovor sv. Brigite Švedske vjerne Božje učenice, zaštitnice Europe“, pozvao je na kraju biskup Palić.

Riječi zahvale na kraju mise izrekao je župnik Ćorić.

Nakon euharistije, zajedničko druženje nastavilo se uz obiteljski stol u restoranu na rijeci Buni, izvijestila je Nedjelja.