Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Isusovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima

Zadar (IKA)

Misu polnoćku u ponedjeljak 24. prosinca u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Rekao je da ono što slavimo tu svetu noć kazuje navještaj proroka Izaije: „Narod koji je u tmini hodio, svjetlost vidje veliku“.

I „Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan“. „Otajstvenost noći Isusova rođenja je u tome što mi kao zemaljska bića osjećamo: Pa mi nismo stvoreni za ovu zemlju. Mi smo za više stvari stvoreni. Za nebo. Zato naša duša diže svoje oči prema nebu i zahvaljuje Božjem djetetu koje je postalo našim sugrađaninom. To slavimo pjesmom i molitvom. Ta je sveta noć divna uspomena na Božji dolazak među nas, jer tada se dogodilo nešto što je povijesno i nadpovijesno. To je ljudima nedokučivo, ali je povijesna činjenica da je Bog postao čovjekom, a nas je učinio miljenicima Božjim. Zato se radujemo rođendanu Isusa Krista“, istaknuo je mons. Puljić.

Vječni, nevidljivi Sin Božji, počelo od počela, svjetlo od svjetla, izvor života i besmrtnosti, spustio se do sebi sličnog stvorenja. On sam postade siromašan kako bi nas obogatio svojim božanstvom i učinio nas dionikom njegove punine. U utjelovljenom djetetu ostvarilo se ono što su govorili starozavjetni pisci i proroci kad su ga najavljivali kao ‘kneza mira’ koji ‘tješi svoj narod’, ‘slugu Božjeg koji pravdu donosi’, ‘svjetlo i život’ koji ‘mir osigurava’“ rekao je nadbiskup, poručivši da se u rođenom djetetu Isusu dogodio Božji poklon: dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima.

„Eto toliko slavljenog vremena, dana spasenja, mira i pomirenja. Zato Božić nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja, miljenici njegovi, kako kaže evanđelist Luka. U iščekivanju susreta s njime i njegova dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, obdareni božićnim blaženim časom, budimo i mi jedni drugima dar i blagoslov: svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svom narodu i svim ljudima dobre volje“, potaknuo je mons. Puljić. Poželjevši da novorođeni Isus sve obdari svojim blagoslovom i u Novoj godini, nadbiskup je poručio: „Mir i blagoslov novorođenoga Isusa Krista neka počiva nad svime, a Isusovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima“.

Ključne riječi:
polnoćka Puljić Zadar