Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić krstio peto dijete u obitelji Katačić

Zadar (IKA)

U nedjelju 16. lipnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva zadarski je nadbiskup Želimir Puljić predvodio euharistijsko slavlje u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru na Voštarnici pod kojim je krstio Matea Katačića, peto dijete Nevija i Nine Katačić.

Na početku Misnog slavlja u ime okupljene zajednice i roditelja krštenika nadbiskupa je pozdravio župnik fra Bojan Rizvan koji je izrazio radost zbog prisutnosti nadbiskupa među ovim vjernim narodom, kao i zbog slavlja krštenja petog djeteta iz jedne mlade obitelji.

Nadbiskup Puljić u homiliji se spomenuo kako bi bilo važno da u svojoj osobnoj povijesti pamtimo i dan svojega krštenja jer smo upravo od toga dana bitno obilježeni otajstvom trojedinoga Boga. Krštenje je zbog toga urastanje u Oca, Sina i Duha, ali i u otajstveno Tijelo Kristovo – Crkvu, istaknuo je nadbiskup. U nastavku se osvrnuo na riječi sv. Ivana Pavla II. koji je rekao da su u temelju obitelji utkane dvije riječi: ljubav i život, osvrćući se pritom i riječi II. Vatikanskog sabora koji ističe kako je obitelj „intimna zajednica života i ljubavi“ (GS 48). Nadbiskup Puljić je rekao kako nema potpune obitelji bez Boga i Crkve, te pozvao roditelje da svoju djecu odgajaju u vjeri učeći ih moliti i zajedno s njima slaveći nedjeljnu misu.

„U rukama roditelja budućnost je njihove djece koja će vjerovati uglavnom u ono što oni vjeruju“, istaknuo je nadbiskup te sve obitelji pozvao na život u vjernosti i ljubavi.

Osim uže obitelji, nadbiskup je spomenuo, kako svaki kršćanin ima i širu obitelj koja se naziva župom. I zato prva institucija s kojom dijete dolazi u dodir jest župa koja ga prati cijeloga života i najzad ispraća na vječni počinak. Osvrćući se na važnost djelatnog dioništva krštenika u životu župne zajednice, nadbiskup se spomenuo i Branimirove godine za koje su naši biskupi isklesali važno geslo koje je i danas jednako aktualno: „Hrvatska katolička obitelj zajedno moli i nedjeljom misu slavi!“ U tom se okviru treba pronaći i današnji identitet naših obitelji u župnim zajednicama jer je upravo nedjeljna Misa kulminacija župnog zajedništva kojeg treba njegovati. Čestitajući obitelji Katačić na krštenju petog djeteta, nadbiskup Puljić ih je pozvao da zahvale Bogu za dar milosnog života kojeg će danas u krštenju primiti.

Na kraju slavlja župnik fra Bojan zahvalio je nadbiskupu na spremnosti prihvaćanja predvođenja ovog radosnog slavlja, kao i obitelji Katačić na hrabrosti očitovanoj u otvorenosti životu te je pozvao sve župljane da s vjerom u Presveto Trojstvo koje se iz ljubavi otvorilo za naš život i mi budemo otvoreni Božjim zahvatima u našem životu.