Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić: Na uskrsnom svjetlu počiva vjera i nada Crkve

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 21. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je svečano koncelebrirano misno slavlje na kraju kojega je podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom, što znači otpuštanje vremenitih kazni za učinjene grijehe koje su vjernici mogli namijeniti za sebe ili za drugoga u toj potrebi.

„Slavimo povijesni i nadpovijesni događaj Isusovog uskrsnuća. Prazan grob na Kalvariji otvara novu, jedinstvenu stranicu u povijesti čovječanstva. Isusovo uskrsnuće najsnažnije je vrelo ufanja, ključni događaj koji osmišljava povijest ljudskih sudbina“, rekao je mons. Puljić, ističući uskrsnu preobrazbu i Isusovog učenika Petra. Petar je ljudima govorio da je Isus prošao zemljom čineći dobro, a onda su ga objesili na križ, proboli mu srce, „radosni da su ga makli s pozornice svijeta“. „Neki apostoli, potreseni i razočarani onim što se zbilo na Veliki petak, odlučili su vratiti se doma. No, trećega dana proširila se vijest da je Isusov grob prazan. Uskrsnuli Gospodin pohađa svoje i pozdravlja ih utješnim riječima ‘Ne bojte se’“, rekao je mons. Puljić, podsjetivši da i Petar nakon Isusovog uskrsnuća nastupa kao svjedok: ‘Isus je uskrsnuo, mi smo ga vidjeli, rukama dotaknuli i mi smo tomu svjedoci’.

U toj vjeri, nadbiskup je svima poželio blagoslovljene uskrsne blagdane, „sa željom da kao njegovi učenici, krštenici, ojačani vjerom uskrsnog događaja, budemo svjedoci toga događaja, širitelji te radosne vijesti i pouzdanja. A svakomu tko nas zapita o tomu, pružimo razloge uskrsne nade koja je u nama“.

„Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti, učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima, pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji. Na uskrsnom svjetlu počiva vjera i nada Crkve, a iz jutra uskrsne zore izvire njena snaga, radost i utjeha. Uskrs je blagdan života i radosti, događaj o kojem Crkva propovijeda već dva tisućljeća. Događaj Kristovog uskrsnuća nije neka utješna filozofija za slabe i naivne. Njezin objekt vjere nije povijest, nego nadpovijest po kojoj su ljudi kadri nadati se i protiv nade. U toj vjeri i nadi svima želim sretan Uskrs, uz obilje uskrsne milosti i Božjeg blagoslova“, rekao je nadbiskup Puljić.

Svima koji se uskrsnih dana nalaze u Zadru i ispovijedaju vjeru u Gospodnje uskrsnuće, nadbiskup je na misi čestitao Uskrs i na talijanskom, njemačkom, francuskom, engleskom i latinskom jeziku.