Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Reimsa traži etičko razmatranje slučaja uskraćivanja pomoći pacijentu u stanju minimalne svijesti

Reims (IKA)

Bolnica u francuskom gradu Reimsu najavila je da će pacijentu, koji je paraliziran do vrata i nalazi se u stanju minimalne svijesti, sljedeći tjedan obustaviti održavanje na životu. Reimski nadbiskup Eric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske BK, traži etičko razmatranje te situacije i nastavak pružanja odgovarajuće skrbi.

Liječnici su najavili da će sljedeći tjedan obustaviti pružanje skrbi 42-godišnjem pacijentu koji se od godine 2008. nalazi u stanju tetraplegije, odnosno potpune oduzetosti sva četiri uda. Jedna skupina liječnika smatra da se pacijent nalazi u vegetativnom stanju, dok drugi ističu da je riječ o stanju minimalne svijesti, prenosi Vatican News. Odluka o obustavi liječenja donesena je unatoč činjenici da je prošlih dana intervenirao i Odbor Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom, tražeći od Francuske da se tom pacijentu ne prekida umjetno hranjenje.

Nadbiskup Moulins-Beaufort i pomoćni biskup Reimsa Bruno Feillet reagirali su na taj slučaj otvorenim pismom u kojem su izrazili zabrinutost zbog mogućega ishoda. Biskupi priznaju jedinstvenu složenost situacije u kojoj se pacijent, gledano s medicinske i ljudske strane, nalazi te ističu da društvo mora znati vjerovati medicinskoj profesiji i poštovati kolegijalnu odluku liječnika, ali i da liječnici moraju uzeti u obzir mišljenje rodbine te s etičke strane razmotriti njihove odluke, imajući na umu odgovornost koju ljudska bića imaju jedna prema drugima.

Biskupi su također istaknuli da se čast ljudskoga društva očituje u nedopuštanju da jedan od njegovih članova umre od gladi ili žeđi te u pružanju odgovarajuće skrbi, u skladu s mogućnostima. Poručili su i da se veličina čovječanstva sastoji u očuvanju neotuđivosti i nepovredivosti dostojanstva svih ljudi, osobito najslabijih.

Na kraju su biskupi istaknuli da su zdravstvene ustanove organizirane za praćenje do kraja ljudi koji se nalaze u vegetativnom stanju ili u stanju minimalne svijesti, istaknuvši da je dužnost društva pružiti im pomoć. Ponovno se molimo i pozivamo na molitvu kako se naše francusko društvo ne bi zauzimalo za eutanaziju, ističu se u zaključku otvorenoga pisma.

Ključne riječi:
eutanazija francuska