Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Tomo Vukšić primio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

Sarajevo (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić sa suradnicima primio je u Sarajevu u ponedjeljak, 22. siječnja 2024., predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s izaslanstvom, izvijestila je Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BIH.

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić zahvalio je premijeru Plenkoviću za pomoć koju Vlada RH pruža Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske i Katoličkoj Crkvi te za pomoć koju Republika Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.

Procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine svoju podršku više puta je iskazala i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine. Tako su, na primjer, u „Promemoriji” od 9. svibnja 2022. koju je Nadbiskup uručio i Predsjedniku Vlade, biskupi u tom smislu napisali: „Posebice bi bilo korisno podizanje političke i pravne sigurnosti cijeloga društva, jačanje dijaloga i sloge, gospodarski razvitak, siguran posao i poštivanje prava radnika, eliminacija korupcije i svih oblika nepotizma, smanjivanje političkih napetosti, prestanak prijetnja novim sukobima i postizanje ustavno pravne jednakosti svih, koja će pogodovati gospodarskom razvitku. U tom smislu, radi zaštite ljudskih prava svakoga čovjeka i uspostave društvene pravde, radi otklanjanja svake opasnosti od oružanih sukoba i radi održanja mira, podržavamo napore da se ubrza proces oko pune integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.”

Sugovornici su se također složili da je važno stvaranje pravne sigurnosti i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, stvarna zaštita individualnih i kolektivnih prava, kako za pojedince tako za sve etničke i vjerske zajednice, te izgradnja međusobnoga povjerenja i društvene sloge.